"Osama bin Laden was niet gewapend en verschool zich niet achter zijn vrouw" (Witte Huis)

03/05/11 om 18:55 - Bijgewerkt om 18:55

In tegenstelling wat eerst werd verteld over de dood van Osama bin Laden, was de meest gezochte terrorist ter wereld onbewapend en verschool hij zich niet achter zijn vrouw bij de raid op zijn huis.

"Osama bin Laden was niet gewapend en verschool zich niet achter zijn vrouw" (Witte Huis)

Verschillende leden van de Amerikaanse regering zwakken daarmee de eerste briefing af van John Brennan, verantwoordelijk voor terreurbestrijding in het Witte Huis.

Die had gezegd dat Osama bin Laden tijdens de raid op zijn versterkt huis in het Pakistaanse Abbottabad probeerde te schieten op de binnendringende Amerikaanse elite-troepen. Volgens Brennan gebruikte hij daarbij ook zijn vrouw als levend schild.

Vanuit verschillende hoeken worden die verklaringen nu anoniem afgezwakt. 2 bronnen hebben al bevestigd dat bin Laden geen vuurwapen had tijdens de raid.

Ook klopt het niet dat hij zijn vrouw heeft laten doodschieten terwijl hij haar gebruikte als levend schild. "Er zijn 2 vrouwen neergeschoten en waarschijnlijk zijn die met elkaar verward", vertelde een hooggeplaatste bron in het Witte Huis aan de Amerikaanse site Politico.

Officiële bevestiging Witte Huis Ondertussen heeft het Witte Huis officieel bevestigd dat Osama bin Laden ongewapend was toen hij zondag door een speciale VS-eenheid in Pakistan werd doodgeschoten. De leider van al-Qaida heeft zich "op een andere manier" verdedigd, zo zei dinsdag woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis tijdens een nieuwe briefing, zonder verder op details in te gaan. (SF/Belga)

Lees meer over:

Onze partners