'Osama bin Laden al neergeschoten toen VS-commando kamer binnenviel'

29/08/12 om 19:05 - Bijgewerkt om 19:05

Volgens een nieuw boek was Osama bin Laden al stervende toen het VS-commando zijn kamer binnenviel.

'Osama bin Laden al neergeschoten toen VS-commando kamer binnenviel'

© Reuters

Een nieuw boek van een US Navy SEAL over de dood van Osama bin Laden bij de raid van mei 2011 gaat in tegen de officiële lezing van de Amerikaanse autoriteiten, zo hebben Amerikaanse media bericht.

Zo was volgens het boek "No Easy Day: The Firsthand Account of the Mission That Killed Osama bin Laden" de terroristenleider reeds stervend toen het commando zijn kamer binnenviel. Defensiefunctionarissen zeiden in de dagen na het uitschakelen van Bin Laden in een zwaar beveiligd huis in Abottabad, ten noorden van het Pakistaanse Islamabad, dat het commando de leider van al-Qaida had doodgeschoten nadat hij zich niet meteen had willen overgeven en weerstand had geboden.

Bin Laden gewond aangetroffen

Het nieuwe boek stelt echter de Navy SEALs op de tweede verdieping van de villa Bin Laden ongewapend vonden en reeds stervende, tengevolge van een schot door het hoofd. Bij het bestijgen van de trap waren schoten met een geluidsdemper gehoord. Twee vrouwen jammerden over zijn lichaam.

Daarna vuurden de VS-soldaten meerdere schoten af en doodden de terroristenleider, aldus het boek dat niet aan de militaire overheid is voorgelegd.

Geschreven door tweede man

Het boek is geschreven door Matt Bissonnette (onder pseudoniem Mark Owen), die deelnam aan de raid en die achter de eerste man was toen het commando het huis in Abbottabad bestormde waar Bin Laden zich meer dan zeven jaar had schuilgehouden.

Normaal zou het boek op 11 september uitkomen, maar de publicatie is een week vervroegd. (Belga/SD)

Onze partners