Orkaan Sandy: Obama bezoekt verwoeste kustlijn New Jersey

31/10/12 om 22:39 - Bijgewerkt om 22:39

VS-president Obama heeft een bezoek gebracht aan New Jersey, de staat die het hardst getroffen werd door orkaan Sandy. Hij deed dat met zijn nieuwe beste vriend, de Republikeinse gouverneur Chris Christie.

Orkaan Sandy: Obama bezoekt verwoeste kustlijn New Jersey

© Reuters

"Het is heel belangrijk dat de persident van de Verenigde Staten hier is", zei Christie. "Ik apprecieer dat ten zeerste. We gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat we door deze crisis heen komen en dat alles weer normaal wordt."

Opmerkelijk: Christie is een gezworen politieke vijand van Obama. Op de Republikeisne Conventie, begin september, maakte hij nog brandhout van de president, die hij als een zwakke leider bestempelde.

Na orkaan Sandy is dat echter veranderd. Nu prijst Christie Obama's leiderskwaliteiten aan bij ieder die het horen wil.

"Ik wil u laten weten dat de gouverneuer overuren heeft gemaakt", retourneerde Obama het compliment tijdens zijn bezoek. "Iedereen weet hoe hard New Jersey getroffen is."

In actie geschoten

Obama en Christie vlogen met de presidentiële helikopter Marine One over tientallen kilometers kustlijn waar huizen door de stormvloed van hun funderingen gelicht werden, steigers en boten honderd meter landinwaarts meegesleurd waren en her en der nog branden woedden.

Ook na afloop van het bezoek was Christie gul met lof. "De president is meteen in actie geschoten, nog terwijl we samen in de auto zaten", zei hij.

Obama wuifde Christie op zijn beurt ook weer een compliment toe. "De mensen van New Jersey weten dat hij met hart en ziel werkt om ervoor te zorgen dat de bevolking sterker kan terugkomen dan voordien", zei Obama.

De politiek is terug

Vervolgens legde de presidnet uit hoe het federale rampenbestrijdingsagentschap FEMA nog voor de storm massaal manschappen, materieel en hulpgoederen in het rampgebied gestationeerd had. Hij liet ook niet na om te vermeldden dat hij de procedure had versneld om de regio tot rampgebied te verklaren, zodat federale noodfondsen er sneller heen kunnen stromen, en om het Congres te bedanken voor de budgetten die het voor FEMA had vrijgemaakt.

Daarmee deed de politiek weer haar intrede. Zijn tegenstander voor het Witte Huis, Mitt Romney, pleitte er tijdens de Republikeinse voorverkiezingen voor om de federale budgetten voor FEMA af te schaffen. Dat levert hem nu kritiek op.

Best denkbare reclame

Obama voert al enkele dagen geen campagne. Vriend en vijand zijn het er echter over eens dat hij tot nog toe zeer degelijke werk aflevert in de rampenbestrijding.

Voor Obama kan het alvast geen kwaad dat hij de hemel in geprezen wordt door een Republikeinse topfiguur als Chris Christie, die zelf gezien wordt als een potentiële presidentskandidaat voor 2016. Op minder dan een week voor de verkieizngen is dat mogelijk de beste reclame die Obama zich kan wensen.

Maar dat wil niet zeggen dat de verkiezing Obama zomaar in de schoot zal vallen. In het strandzand onder zijn overvliegende helikopter stond in grote letters 'Romney' geschreven. (TV)

Lees meer over:

Onze partners