Organisatoren Hongkongprotest geven op: ’te gevaarlijk voor studenten’

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Drie organisatoren van de campagne voor democratie in Hongkong hebben de protesterende studenten gevraagd naar huis terug te keren. ‘Het toenemende geweld wordt gevaarlijk.’

De drie oprichters van de Occupy-beweging die in Hongkong voor democratie ijverde, hebben aangekondigd zich te zullen overgeven aan de politie – hoewel die hen niet vervolgde – en vroegen de protesterende studenten in de straten zich terug te trekken.

‘Harteloze regering afwijzen’

‘Zich overgeven en de juridische gevolgen ondergaan is het respecteren van de wet’, luidde het in een statement van het trio. ‘Een overgave is geen mislukking, het is een stille afwijzing van een harteloze regering.’

De oproep van de leiders kwam daags nadat het belangrijkste straatkamp in het Admiralty-district werd opgeschud door gevechten met de politie. Studentenleiders hadden daarvoor nog – zonder succes – geprobeerd overheidskantoren te bezetten.

‘Onze jongeren hebben hun lichamen gebruikt om de slagen van de politie te doorstaan, hun bloed en gebroken botten hebben ons enorm verdrietig gemaakt’, citeert The New York Times de belangrijkste leider van Occupy Central en professor recht aan de universiteit van Hongkong, Benny Tai. ‘We vragen de studenten zich terug te trekken, diepe wortels te schieten in de gemeenschap en de beweging te hervormen’, vervolgde Tai tijdens een persconferentie.

The New York Times haalt opiniepeilingen aan waaruit blijkt dat steeds meer burgers vinden dat de protestacties te lang aanslepen.

Anderen gingen het drietal dan ook al voor met de vraag om de protesten te beëindigen, maar de oproep van Tai, Chan Kin-man en Chu Yiu-ying had meer gewicht. Zij richtten de Occupy-beweging op onder het voorwendsel, dat als de overheid er niet in slaagde tegemoet te komen aan de eis voor een volledig democratisch electoraal systeem, de bewoners vredige sit-ins zouden organiseren in Central – het belangrijkste financiële district van de stad.

Van vredige sit-in tot straatprotest

Occupy Central riep dan wel niet op tot studentenprotesten die meer dan twee maanden geleden evolueerden naar straatkampen verspreid doorheen de stad, Tai steunde wel de sit-in in overheidsgebouwen die eraan voorafging: toen de politie er niet in slaagde de demonstranten te verdrijven, breidde die sit-in gauw uit tot straatprotesten.

Tai beweerde voorts op de persconferentie dat de politie steeds agressiever optrad tegen de demonstranten, hoewel de overheid gezegd had dat agenten zich ondanks vermoeidheid en intense druk konden beheersen. ‘We moeten onszelf beschermen en deze erg gevaarlijke plaats verlaten’, besloot hij volgens de krant.

De leiders van de twee studentengroepen die de mislukte bezetting van de overheidskantoren hadden aangespoord, hebben nog niet aangegeven hun kampen te willen verlaten. Joshua Wong kondigde aan dat hij en twee andere manifestanten in hongerstaking zouden gaan om de overheid tot onderhandelingen te dwingen, zo schrijft The New York Times.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content