Organisatie van Islamitische Samenwerking schort lidmaatschap Syrië op

© Reuters

‘De islamitische wereld kan niet langer een regime aanvaarden dat zijn volk afslacht met vliegtuigen, tanks en zware artillerie’

Het regime van de Syrische ditator Bashar al-Assad raakt ook binnen de islamitische wereld steeds meer geïsoleerd te staan. De islamitische landen die verenigd zijn in de Organisatie van Islamitische Samenwerking, hebben met grote meerderheid besloten het lidmaatschap van Syrië op te schorten.

De secretaris-generaal van de organisatie, Ekmeleddin Ihsanoglu, noemde de beslissing “een duidelijke boodschap van de islamitische wereld aan het Syrische regime”. “Deze wereld kan niet langer een regime aanvaarden dat zijn volk afslacht met behulp van vliegtuigen, tanks en zware artillerie”, luidde het.

Iran enige tegen

Iran was als enige van de 57 leden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking openlijk gekant tegen de opschorting van het lidmaatschap van Syrië. Iran is een bondgenoot van het Syrische regime.

De maatregel heeft vooral symbolische waarde en toont dat Syrië steeds meer geïsoleerd geraakt. In november was het Syrische lidmaatschap bij de Arabische Liga al opgeschort. De meeste leden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking hadden zich ook al eerder afgekeerd van het Syrische regime. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content