Optimisme rond vredesproces Oekraïne

Buitenlandministers Lavrov (Rusland), Steinmeier (Duitsland), Fabius (Frankrijk) en Klimkin (Oekraïne) © Reuters

De Buitenlandministers van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hebben naar verluidt belangrijke stappen gezet richting vrede in Oost-Oekraïne.

Op een vergadering van de Buitenlandministers van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne in Berlijn overheerste weer optimisme rond het vredesproces in Oekraïne. Het staakt-het-vuren dat op 1 september inging, wordt grotendeels gerespecteerd en over een aantal gevoelige zaken zoals het terugtrekken van de wapens en het houden van lokale verkiezingen werd vooruitgang geboekt, luidde het na afloop.

‘De situatie is nog altijd niet makkelijk, maar ik kan u wel zeggen dat de vergadering plaatsvond met veel minder confrontatie dan de vorige keren, en dat we in bepaalde domeinen zelfs vooruitgang hebben geboekt’, verklaarde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier na het drie uur durende onderhoud.

Terugtrekken van zware wapens

De bedoeling van de vergadering was om de top van staats- en regeringsleiders op 2 oktober in Parijs voor te bereiden. ‘We hebben belangrijke stappen gezet in de voorbereiding van de top’, aldus de Russische minister Sergej Lavrov.

Een akkoord over het terugtrekken van zware wapens aan de demarcatielijn is volgens Steinmeier ‘erg dichtbij’. ‘Er zijn enkel nog details te regelen. We hopen die kwestie bij de volgende werkgroepvergadering, op 15 en 16 september in Minsk, op te lossen’, verklaarde Lavrov.

Verkiezingen

Een akkoord over het organiseren van verkiezingen in de zelfverklaarde autonome gebieden Donetsk en Loehansk is er nog niet, maar volgens de ministers van Buitenlandse Zaken zou de discussie ‘niet onoverkomelijk’ meer zijn.

In de vredesakkoorden van Minsk werd bepaald dat deze verkiezingen nog voor het einde van het jaar moeten georganiseerd worden, conform het Oekraïense recht en de internationale normen. Kiev zou op 25 oktober verkiezingen willen houden, maar de pro-Russische rebellen verkiezen een andere datum. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content