Opsteker voor Obama: VS-begrotingstekort daalt

© Reuters

Het Amerikaanse overheidsdeficit is gedaald met 16 procent. Met een verkiezing voor de deur en verslappende peilingen, is dat welkom nieuws voor president Barack Obama.

Het Amerikaanse begrotingstekort is het afgelopen begrotingsjaar gedaald tot zowat 1100 miljard dollar, van 1300 miljard vorig jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën bekend. De daling bedraagt 16 procent.

Politiek belang

Met presidentsverkiezingen op zes november is dat niet zonder politieke betekenis. Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse werkloosheid gedaald was tot 7,8 procent. Het is de eerste keer sinds president Barack Obama aantrad in 2009 dat de werkloosheid minder dan acht procent bedraagt.

Vervolgens bleek dat ook het aantal aanvragen voor nieuwe werkloosheidsuitkeringen in september op het laagste niveau sinds vier jaar lag, met 339.000.

Vraag is in hoeverre die reeks gunstige cijfers Obama zal helpen aan de stembus. Obama kan een duwtje in de rug gebruiken. Na zijn makke prrstatie in het eerste presidentiële debat met de Republikein Mitt Romney moest hij behoorlijk wat terrein prijsgeven in de peilingen.

Teken van heropleving
Voor het vierde jaar op rij was het begrotingstekort groter dan 1000 miljard. Het tekort daalde vooral door hogere belastinginkomsten van bedrijven en door lagere overheidsuitgaven. Hogere belastingsinkomsten gekoppeld aan een stijgende tewerkstelling lijken erop te duiden dat de VS-economie heropleeft.

Alleen in de laatste twee maanden van het fiscale jaar, dat eindigde op 30 september, kreeg de Amerikaanse overheid meer geld binnen dan het uitgaf. Het tekort is aldus gedaald tot 7,0 procent van het bruto binnenlands product, tegen 8,7 pct in 2011. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content