Oppositieleider wil Oekraïense verkiezingen tegen 25 mei

22/02/14 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:33

Oekraïens president Janoekovitsj en de oppositie ondertekenden onlangs nog een akkoord voor verkiezingen tegen eind 2014, maar voor Vitali Klitsjko, één van de oppositieleiders, lijkt dat toch nog niet snel genoeg. "Wij eisen een vervroegde presidentsverkiezing tegen 25 mei."

Oppositieleider wil Oekraïense verkiezingen tegen 25 mei

Vitali Klitsjko © Belga

Nu de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj de wijk zou genomen hebben naar Charkov in het oosten van het land, is zijn presidentieel paleis in Kiev onbewaakt. Terwijl actievoerders tot op enkele tientallen meters zijn kunnen naderen van zijn normaal zwaar bewaakte paleis, zijn journalisten erin geslaagd zomaar zijn residentie in een buitenwijk van de stad binnen te wandelen. Ondertussen vraagt Vitali Klitsjko, een van de oppositieleiders, om tussen nu en 25 mei vervroegde presidentsverkiezingen te organiseren.

Vrijdag ondertekenden Janoekovitsj en de oppositie nog een akkoord dat zegt dat een regering van nationale eenheid gevormd zal worden en dat er tegen het einde van het jaar verkiezingen komen. Maar dit lijkt nu voor de oppositie niet snel genoeg te gaan. "Wij eisen een vervroegde presidentsverkiezing voor 25 mei", zei Klitsjko zaterdagvoormiddag in het parlement. "Er moet een resolutie aangenomen worden die eist dat Janoekovitsj ontslag neemt."

De president zou naar Charkov getrokken zijn in het gezelschap van een dozijn bewakingsagenten, maar helemaal zeker is dat niet. Hoe dan ook is hij niet meer in Kiev. "Hij heeft de hoofdstad verlaten", bevestigde Klitsjko.

Machtsvacuüm

Intussen lijkt een machtsvacuüm te dreigen voor Oekraïne. Volgens de grondwet is de eerste minister de op een na machtigste man in het land, maar die ontvangt alleen maar volle bevoegdheden als de president ontslag genomen heeft of afgetreden is. Niet alleen heeft Janoekovitsj dit niet gedaan, bovendien is Sergej Arbuzov sinds het ontslag van de regering-Azarov eind januari enkel waarnemend eerste minister. De grondwet schept geen duidelijkheid over wie in dat geval uitvoerende bevoegdheden krijgt.

Volgens Vitali Klitsjko is het parlement momenteel het machtigste orgaan van het land. Steeds meer leden van Janoekovitsj' Partij van de Regio's lopen er over naar de oppositie.

Zaterdagochtend stapte de voorzitter van het parlement, Vladimir Rybak, op. Officieel deed hij dat om gezondheidsredenen. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners