Oppositiekandidaat wordt president in Ghana

Nana Akufo-Addo © REUTERS

De Ghanese oppositiekandidaat Nana Akufo-Addo (72) versloeg president John Dramani Mahama bij de presidentsverkiezingen van deze week met een score van 53,85 procent.

Dat kondigde de kiescommissie aan.

De opkomst voor de verkiezingen was 68,22 procent. Op basis van de resultaten van 271 van de 275 kiesdistricten haalde Mahama een score van 44,4 procent. President John Dramani Mahama erkende vrijdag zijn nederlaag, nog voor het eindresultaat bekend was. “Ik kan bevestigen dat president Mahama Nana Akufo-Addo heeft opgebeld en hem heeft gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Hij beloofde om zijn ervaring ter beschikking te stellen in het belang van Ghana”, zo zei een medewerker van de New Patriotic Party (NPP) waartoe Akufo-Addo behoort.

Oliegeld

Mahama wilde een tweede ambtstermijn als president, Akufo-Addo deed al voor de derde keer mee aan de presidentsverkiezingen. De 58-jarige uittredende president krijgt erkenning voor het verbeteren van de infrastructuur in het West-Afrikaanse land met 26 miljoen inwoners door scholen, wegen en gezondheidsinstellingen te bouwen. Vele kiezers hielden hem en zijn partij National Democratic Congress verantwoordelijk voor de energiecrisis die de economische groei tussen 2011 en 2015 met tien procent deed dalen, en de scherpe prijsstijgingen voor water, elektriciteit en brandstof. Akufo-Addo beloofde de nieuw gevonden olie in Ghana te gebruiken om banen te creëren, en de industrialisatie te bevorderen in alle economische sectoren, waaronder ook de landbouw.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content