Oppositie wijst politieke oplossing Assad af

De Syrische president Assad roept op tot een nationale dialoog om een einde te maken aan het conflict in zijn land. De oppositie wijst dat meteen af.

Het voornaamste platform van de Syrische oppositie, de Nationale Coalitie, heeft de “politieke oplossing van president Bashar Assad van de hand gewezen. De coalitie weigert ieder initiatief dat zijn regime in stand houdt.

“Bij de oprichting van de coalitie hebben we gezegd dat we een politieke oplossing wilden”, aldus woordvoerder Walid al-Bunni. “Het doel van de Syriërs is om hem uit het land te krijgen en ze hebben daarvoor al meer dan 60.000 martelaars verloren.Ze hebben al die opofferingen niet gebracht voor het behoud van het tirannieke regime.”

Ontmanteling van het regime

Volgens hem is de toespraak van Assad vooral gericht op de “internationale gemeenschap, want het is duidelijk dat er echte inspanningen zijn op het internationaal niveau om tot een politieke oplossing te komen, die met de eisen van het Syrische volk rekening houden”. Daarmee wijst hij op het vertrek en de ontmanteling van het regime van Assad.

In zijn eerste toespraak in zeven maanden riep de Syrische president op tot een nationale dialoog om uit het conflict te raken. Daarvoor moet eerst de internationale steun aan de “terroristen” stoppen.

‘Vijanden van God’

“Zij zijn de vijanden van het volk, de vijanden van God”, sprak Assad over de rebellen. Hij zei dat het verzet tegen hem geen revolutie is. “Zij noemen het een revolutie, maar daar heeft het niets mee te maken. Een revolutie heeft denkers nodig. Zij zijn een hoop criminelen.”

Assad zei dat de rebellerende troepen door buitenlandse mogendheden gesteund worden in een “externe oorlog” tegen Syrië en noemde hen “Westerse stromannen”.

‘Terroristen’

Hij riep de internationale gemeenschap op om de financiering van en wapenleveringen aan de “terroristen” te stoppen. Dan moet het ingrijpen van het Syrische leger stoppen, klonk het, maar de soldaten behouden zich wel het recht voor om de belangen van de staat te verdedigen. Dan moeten een nationale dialoog, parlementaire verkiezingen en een nieuwe regering volgen, vatte de Britse openbare omroep BBC samen.

De Syrische president zei niet te willen onderhandelen met de “stromannen” van het Westen. Hij zei te zullen blijven strijden tegen de “terroristen” en “misdadigers” die tegen zijn regime vechten.

Uit zijn toespraak blijkt niet dat hij van plan is toegevingen te doen aan de oppositie, of aan de oproep van het Westen gehoor te geven en af te treden. Het conflict heeft volgens de VN al aan 60.000 mensen het leven gekost. (Belga/DPA/AFP/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content