Maduro haalt ruime overwinning volgens officiële resultaten

Nicolas Maduro tijdens een rally, 20 mei 2018 © REUTERS

In Venezuela heeft Nicolas Maduro de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. Dat blijkt uit officiële resultaten van de nationale kiesraad (CNE). De huidige president kreeg 5,8 miljoen stemmen achter zijn naam, terwijl zijn grootste uitdager Henri Falcon op slechts 1,8 miljoen stemmen kan rekenen. Falcon erkent de uitslagen niet.

‘Vrede en democratie hebben gezegevierd op deze historische dag voor het vaderland’, reageerde Nicolas Maduro al op Twitter. ‘We vieren samen met het volk dit nieuwe begin om het vaderland naar definitieve welvaart te leiden. Laten samen nieuwe slagen uitvechten.’

Maduro’s uitdager Henri Falcon erkent de uitslagen niet. Volgens Falcon deden er zich talrijke onregelmatigheden voor in verscheidene kiesbureaus. ‘We erkennen het electoraal proces niet. Voor ons was het geen verkiezing’, aldus Falcon. Hij eist een nieuwe stembusgang. Eerder op zondag had Falcon al geklaagd over manipulaties.

Falcon sprak van honderden klachten en ook de evangelische predikant Javier Bertucci sprak enkele uren voor het sluiten van de stembussen van minstens 1.400 gedocumenteerde en aan de nationale kiesraad overgemaakte (CNE) onregelmatigheden. Volgens hem zal dat aantal nog oplopen tot ruim 2.000.

Falcon klaagt onder meer aan dat leden van de regerende socialistische partij identiteitscontroles uitvoerden in de buurt van stembureaus en kiezers beloningen beloofden als ze voor Nicolas Maduro zouden stemmen. Daarnaast werden verscheidene waarnemers van Falcon verhinderd om kieslokalen te betreden en werd een van hen, in de noordwestelijke stad Barquisimeto, in elkaar geslagen door soldaten.

De opkomst tijdens de verkiezingen lag zondag heel laag. Volgens de socialistische partij was rond de middag slechts 2,5 miljoen van de 20,5 miljoen kiesgerechtigden opgedaagd. Volgens het ‘Frente Amplio’ (Breed Front) bedroeg de opkomst slechts ongeveer 30 procent. Het ‘Frente Amplio’ is een pas opgerichte beweging die gekant is tegen de stembusgang, met vertegenwoordigers van onder meer politieke partijen, universiteiten en ngo’s.

De Groep van Lima, het verbond van veertien Amerikaanse en Caraïbische landen dat een vreedzaam einde aan de crisis in Venezuela wil brengen, legt de de opkomst met 17 procent van de 20,5 miljoen kiesgerechtigden zelfs nog fors lager. Het verbond gaf daarnaast te kennen dat ze de resultaten van de verkiezingen niet zal erkennen. De stembusgang zou normaal gezien om 18 uur lokale tijd (middernacht Belgische tijd) eindigen, maar volgens de Venezolaanse staatsmedia zijn ruim een uur later nog steeds meerdere kieslokalen open. Op beelden van de tv-zender VTV zijn nog rijen wachtende mensen te zien.

De stembusgang werd geboycot door de drie belangrijkste oppositiepartijen, die zich verenigd hebben in de coalitie ‘Tafel van Democratische Eenheid’ (MUD). Volgens hen zou deelnemen de illegale verkiezingen legitimeren.

Ook vanuit het buitenland kwam er veel kritiek op de stembusgang. Veertien Zuid-Amerikaanse landen, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de verkiezingen als ondemocratisch veroordeeld. De Amerikanen breidden hun sancties tegen Venezuela ook uit.

Naast Maduro, Falcon en Bertucci deed ook nog de afvallige socialist Reinaldo Quijada zondag een gooi naar het presidentschap. De overwinning lijkt zeker voor Maduro, maar ook Falcon heeft een waterkans op de zege.

Partner Content