Oppositie haalt meerderheid bij verkiezingen in Venezuela

07/12/15 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:39

De oppositie heeft bij de parlementsverkiezingen in Venezuela een opvallende overwinning geboekt. De verenigde oppositie maakt daarmee een einde aan zestien jaar socialistisch bewind in Venezuela.

Oppositie haalt meerderheid bij verkiezingen in Venezuela

© REUTERS

De eenheidslijst MUD (Verenigd Democratisch Platform) haalt zeker 99 van de 167 zetels, zo heeft Tibisay Lucena, voorzitter van de nationale verkiezingsraad maandag bekendgemaakt. De socialisten haalden al 46 zetels in, maar van een aantal districten zijn de resultaten nog niet binnen.

Einde aan 16 jaar socialisme

De verenigde oppositie maakt daarmee een einde aan zestien jaar socialistisch bewind in Venezuela. President Nicolas Maduro heeft de nederlaag van het socialistische PSUV al toegegeven. Vorige week had Maduro aangekondigd bij verlies "de straat op te gaan en de strijd aan te gaan, het vaderland te verdedigen en de revolutie uit te voeren".

De nederlaag van zijn partij betekent dat Maduro compromissen zal moeten sluiten. Al wijzen verschillende analisten erop dat Maduro kan proberen om de macht van het parlement in te perken. Maduro was door de vorige president, Hugo Chavez, gekozen als zijn opvolger. De man die sinds 2013 het land leidt, worstelde echter met economische en sociale problemen. Daarnaast heeft Maduro voglens analisten ook niet het charisma van zijn voorganger.

MUD versus PSUV

MUD, of Mesa de Unidad Democratica in het Spaans, is een coalitie van linkse en centrumpartijen. In de meeste opiniepeilingen leidde MUD voor Maduro's PSUV (Verenigde Socialistische Partij van Venezuela).

Voor beide zijden waren de verkiezingen herleid tot een referendum over het socialistische project van de 'chavisten'. Vorige maand werd Luis Manuel Dias, een politicus van oppositiepartij Democratische Actie, tijdens een campagne-event doodgeschoten door schutters in een voorbijrijdende auto. Zijn partij beschuldigde "gewapende groepen" van Maduro's partij voor de aanval.

De opkomst lag op 74,25 procent. Het nieuwe parlement wordt op 5 januari ingezworen. (Belga/NSK)

Onze partners