Oppositie gooit traangas in Kosovaars parlement, regering houdt zitting in restaurant

Traangas in het Kosovaars parlement. © AFP

Voor de derde keer in een maand tijd heeft de oppositie in Kosovo traangas gegooid in het parlement. Daarmee drukken ze hun ongenoegen uit over een mogelijke toenadering tussen Kosovo en Servië, het land waar Kosovo lange tijd als provincie deel van uitmaakte.

Buiten aan het parlement kwam het tot een confrontatie tussen aanhangers van de oppositie en de politie. Door het traangas werd de zitting van vrijdagavond stopgezet. Daarom heeft de regering zaterdagmorgen een noodzitting gehouden in het restaurant van het parlementsgebouw in de hoofdstad Pristina.

Een grote politietroepenmacht was op de been gebracht om die noodzitting te beveiligen. Met de beslissing om een regeringszitting te houden in een restaurant, heeft het parlement opgehouden te bestaan. “Het parlement bestaat niet meer”, zegt Ramush Haradinaj, nu oppositieleider maar vroeger premier.

De oppositie liet al verstaan door te gaan met de blokkade van het parlement tot een door de EU bemiddeld akkoord herzien wordt. Door dat akkoord heeft de Servische minderheid in het noorden van het land meer autonomie gekregen. De oppositie spreekt van een ongrondwettelijke opsplitsing van het land. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content