Opponenten Loekasjenko riskeren vijftien jaar cel

30/12/10 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Vier oppositiekandidaten worden beschuldigd van het organiseren van rellen na de verkiezingen.

In Wit-Rusland zijn vier mannen in beschuldiging gesteld wegens het organiseren van rellen na de herverkiezing van president Alexander Loekasjenko. Ze riskeren tot vijftien jaar cel.

De omstreden Loekasjenko werd op 19 december volgens de definitieve uitslag met 79,65 procent van de stemmen herkozen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Het ging om zijn vierde herverkiezing.

Toen de eerste exit polls die avond bekendraakten, betoogden duizenden mensen tegen hem in de hoofdstad Minsk. Oppositieleden bestormden de regeringszetel. De politie pakte zo'n zeshonderd mensen op, van wie er volgens de BBC in de loop van woensdag honderden werden vrijgelaten.

Vier oppositieleden zijn intussen in beschuldiging gesteld wegens het organiseren van rellen na het protest. Als ze worden veroordeeld, riskeren ze tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Ze waren allen tegenkandidaten van Loekasjenko bij de verkiezingen. Eén van hen moest volgens zijn advocaat in het ziekenhuis verzorgd worden nadat hij op verkiezingsdag was geslagen. In totaal werden zeven van de negen oppositiekandidaten opgepakt.

Onze partners