Opnieuw vrijspraak voor blanke agent die ongewapende zwarte man doodschoot in VS

23/12/14 om 19:04 - Bijgewerkt om 19:04

In de Verenigde Staten is opnieuw een blanke politieagent vrijgesproken voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man. De zaak in Milwaukee krijgt - ook in de VS - minder media-aandacht dan die in Ferguson, maar is niet minder omstreden.

Opnieuw vrijspraak voor blanke agent die ongewapende zwarte man doodschoot in VS

Hamilton en Manney © Beeld CNN

Agent Christopher Manny schoot op 30 april van dit jaar Dontre Hamilton, een 31-jarige psychiatrische patiënt, dood in het Red Arrow Park van Milwaukee, in de staat Wisconsin. Tijdens een confrontatie tussen beiden joeg Manney 14 kogels door Hamiltons lichaam.

De officier van justitie van Milwaukee oordeelde dat de agent uit wettige zelfverdediging handelde. Na de vrijspraak maandagavond kwamen in Milwaukee mensen op straat om te protesteren, meldt CNN.

Schermutseling

Volgens de politie van Milwaukee had Hamilton de nacht doorgebracht in het park en wilde Manney nagaan of hij geen gevaar voor anderen vormde. De twee geraakten in een gevecht verwikkeld. Tijdens een handgemeen zou Hamilton de matrak van Manney hebben gegrepen en de agent ermee hebben geslagen. Die trok zijn revolver en opende het vuur.

De advocaat van de familie van Hamilton, Jonathan Safran, zegt echter dat uit de autopsie blijkt dat Hamilton vanaf een afstand werd beschoten en in de rug werd geraakt. Bovendien zou zeker de helft van de kogels een neerwaartse beweging hebben gemaakt voor ze Hamilton raakten.

De krant Milwaukee-Wisconsin Journal Sentinel meldt dat Safran een federaal onderzoek naar het incident gaat aanvragen. Uit het toxicologisch onderzoek is al gebleken dat Hamilton op het moment van zijn overlijden niet onder invloed van drugs of alcohol was.

Manney werd in oktober ontslagen. Volgens zijn oversten had hij zich niet aan het protocol gehouden dat geldt voor psychiatrische patiënten.

Minder aandacht

De zaak doet onder andere denken aan die van Michael Brown in Ferguson, Missouri, maar krijgt duidelijk minder media-aandacht, zowel in de VS als in de rest van de wereld. De 18-jarige Brown, die net als Hamilton een zwarte huidskleur had, werd op 9 augustus doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson, die later werd vrijgesproken.

De voorbije weken was er in de VS in verschillende steden aanhoudend protest tegen politiegeweld tegen zwarte burgers en het feit dat de agenten in kwestie telkens werden vrijgesproken van alle blaam.

Onze partners