Opnieuw twee zwarte mannen overleden door Amerikaans politiegeweld: 'U schoot 4 kogels in hem, meneer'

07/07/16 om 11:45 - Bijgewerkt om 11:47

In de Verenigde Staten zijn er opnieuw twee zwarte mannen om het leven gekomen door politiegeweld. De een in Louisiana, de ander in Minnesota.

Opnieuw twee zwarte mannen overleden door Amerikaans politiegeweld: 'U schoot 4 kogels in hem, meneer'

Een vrouw protesteert tijdens een wake voor het eerste slachtoffer, Anton Sterling © REUTERS

Alton Sterling en Philando Castile. Dat zijn de namen van de twee Amerikaanse zwarte mannen die werden neergeschoten door politieagenten

Alton Sterling: neergeschoten na ruzie

De politie reageerde dinsdag op een oproep over een zwarte man die cd's verkocht voor een winkel en iemand bedreigd zou hebben met een pistool. Toen de agenten ter plaatse aankwamen, kwam het tot een ruzie waarbij de man uiteindelijk neergeschoten werd, zo meldt de politie van Baton Rouge via Facebook.

Het slachtoffer, de 37-jarige Alton Sterling, werd gedood door verschillende politiekogels in de borststreek en de rug, bevestigt lijkschouwer William Clark. Ondertussen circuleren echter beelden van de confrontatie die een getuige vastlegde met zijn gsm. Op die beelden is te zien hoe twee agenten Sterling tegen de grond duwen, waarna één van roept dat Sterling een vuurwapen heeft en hem waarschuwt niet te bewegen. Twee seconden later zijn de fatale schoten te horen, waarna de video abrupt stopt.

De eigenaar van de winkel waar Sterling voor geposteerd was, ontkent dat Sterling naar een wapen zou gegrepen hebben. Hij bevestigt echter dat de agenten na de confrontatie een vuurwapen uit zijn zak gehaald zouden hebben. De politie heeft nog niet gereageerd op deze getuigenis. De twee officieren zijn volgens de standaardprocedure onmiddellijk op non-actief geplaatst.

Het nieuws zorgt voor veel deining op sociale media. Honderden betogers kwamen dinsdagnacht op straat.

Slachtoffer twee: Philando Castile

Amper een dag later werd Philando Castile tegengehouden in Falcon Heights omdat zijn wagen een kapot achterlicht had, zo verklaarde Lavish Reynolds, de vriendin van het slachtoffer.

Voor hij werd neergeschoten had hij de agent ervan op de hoogte gebracht dat hij een vergunning had om een wapen te dragen en dat hij er een in zijn bezit had, zo verklaart Reynolds. Ze livestreamde de nasleep van de schietpartij: 'U schoot 4 kogels in hem meneer, hij nam gewoon zijn rijbewijs en documenten', zegt ze in de video.

De politie heeft laten weten dat de bewuste agent op non-actief geplaatst is en dat er een onderzoek komt.

De Amerikaanse politie wordt al langer verweten excessief geweld te gebruiken tegen zwarten. Na meerdere dodelijke schietpartijen, waaronder die in Ferguson in 2014, volgde een enorme protestgolf onder het motto 'Black Lives Matter'. (NSK)

Onze partners