Opnieuw tienduizenden manifestanten op straat tegen Mohammed-film

14/09/12 om 16:14 - Bijgewerkt om 16:14

In de Arabische landen zijn na het vrijdaggebed opnieuw tienduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen de film "Innocence of Muslims".

Opnieuw tienduizenden manifestanten op straat tegen Mohammed-film

© Reuters

In verschillende grote steden hebben vreedzame manifestaties plaatsgevonden. In onder meer Bangladesch, Pakistan, Afghanistan en Iran zijn tienduizenden mensen op straat gekomen.

Ze riepen anti-Amerikaanse slogans en verbrandden Amerikaanse vlaggen. Op spandoeken zijn slogans te lezen als "dood aan de VS", "godslastering is geen vrije meningsuiting" en "de VS is het centrum van het zionisme geworden".

Amerikaanse ambassades

De manifestanten bestormden bovendien de Amerikaanse ambassades. Zo waren er schermutselingen tussen politie en demonstranten in Islamabad (Pakistan) en gooiden Egyptische manifestanten in de buurt van de Amerikaanse ambassade stenen naar de politie, die zich verdedigde met traangas.

Ook in Israël waren er aanvaringen tussen politie en betogers. In Sanaa, waar donderdag 4 mensen om het leven kwamen, gebruikte de politie waterkanonnen om de betogers weg te houden van de ambassade. De menigte verbrandde vlaggen en riep dat de ambassadeur verbannen moest worden.

Ook Britse en Duitse ambassade aangevallen

Niet enkel Amerikaanse ambassades worden aangevallen. In de Soedanese hoofdstad Khartoem werden de Britse en Duitse ambassade aangevallen. De Duitse ambassade werd in brand gestoken. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken is het personeel van de ambassade in veiligheid gebracht.

In Libanon hebben 300 islamisten een Amerikaanse fastfoodzaak in Tripoli in brand gestoken. In de botsingen tussen betogers en politie die daarop volgden, kwam een man om het leven. In totaal zijn al negen mensen om het leven gekomen tijdens de protesten. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners