Opnieuw rijdt chauffeur in op voetgangers in Frankrijk

22/12/14 om 17:38 - Bijgewerkt om 22:59

Een automobilist is in de Franse stad Nantes opzettelijk ingereden op een groepje mensen aan een kraam met glühwein. Daarbij vielen verschillende gewonden. Het incident komt er een dag nadat in Dijon iets gelijkaardigs gebeurde. Daar schreeuwde de dader 'Allah Akbar' - 'God is groot' in het Arabisch.

Opnieuw rijdt chauffeur in op voetgangers in Frankrijk

Dijon © Belga Image

Volgens sommige getuigen zou ook de man in Nantes "Allah is groot" geschreeuwd hebben, maar officiële instanties spreken in dit verband van "geruchten", meldt het Franse persagentschap AFP.

Bestelwagen

De automobilist in Nantes reed met een bestelwagen in op een groep mensen op een kerstmarkt in het centrum van de West-Franse stad. Hij raakt het kraam met glühwein en reed vervolgens nog een meter of tien door, daarbij marktgangers rakend. Volgens de nieuwssite Ouest France zijn er minstens tien gewonden, van wie vijf er erg aan toe zouden zijn, één van hen zou in levensgevaar verkeer.

Na de aanrijding zou de automobilist, een veertiger, zichzelf verschillende keren gestoken hebben met een mes. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Hij is er dermate ernstig aan toe dat hij nog niet kan worden ondervraagd.

Procureur Brigitte Lamy zei naderhand volgens Presse Océan dat de aanrijding met opzet gebeurde, maar dat "we niet kunnen spreken van een terreurdaad". Het gaat volgens haar wellicht om "een geïsoleerde daad".

"Er is een schriftje gevonden in de bestelwagen, dat we aan het bestuderen zijn".

Of de chauffeur, die bekend was bij het gerecht, doelbewust dit deel van de kerstmarkt, met de glühwein, had uitgekozen, is niet duidelijk.

"Het lijkt erop", zo zei ze nog, "onder voorbehoud van verder onderzoek, dat het om een gelijkaardig geval gaat als in Dijon".

Dijon

Zondagavond reed een man in Dijon rond 20 uur op vijf verschillende plaatsen in het centrum van de stad in op voorbijgangers. Het incident duurde alles samen nog geen halfuur. Er vielen 11 gewonden, van wie er twee erg aan toe zijn maar niet in levensgevaar zouden verkeren.

Volgens getuigen zou de man ook gezegd hebben dat hij handelde voor de kinderen van Palestina en droeg hij een djellaba.

Het gerecht in Dijon gaat echter niet uit van een terroristische daad, en zegt dat de man psychiatrische begeleiding kreeg. Hij was bekend bij de politie voor kleinere incidenten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken handelde hij ook alleen.

Tours

Zaterdag al hadden agenten in Tours een man doodgeschoten die hun collega's in het politiecommissariaat had aangevallen met een mes. Ook hij riep 'Allah Akbar'.

Volgens het Franse gerecht gaat het om een 20-jarige Fransman, geboren in Burundi die was bekeerd tot de islam en op zijn Facebookpagina een vlag van Islamitische Staat had geplaatst.

Onze partners