Opnieuw ongewapende Afro-Amerikaan door blanke politieagent gedood

09/08/15 om 10:16 - Bijgewerkt om 10:14

Kort voor de eerste herdenking van de dood van Michael Brown heeft een blanke agent opnieuw een ongewapende Afro-Amerikaan gedood.

Opnieuw ongewapende Afro-Amerikaan door blanke politieagent gedood

Herdenking Michael Brown © Reuters

In de Verenigde Staten heeft kort voor de eerste herdenking van de dood van Michael Brown een blanke agent opnieuw een ongewapende Afro-Amerikaan gedood. Het slachtoffer, Christian Taylor, zou met zijn Jeep door het raam van een showroom van een garage in Arlington (Texas) gereden zijn, aldus de politie. Twee agenten zijn ter plaatse gestuurd wegens een vermeende inbraak, en de 19-jarige wilde niet ingegaan op vragen van de agenten om zich over te geven, zei politiecommissaris Will Johnson op CNN.

Vervolgens kwam het tot een schermutseling, waarop een van de twee agenten vier keer op de ongewapende man heeft geschoten. De agent in kwestie, de 49-jarige Brad Miller is op administratief verlof, maar nog niet ondervraagd. 'Met de feiten die we nu hebben kunnen we nog niet alle vragen beantwoorden of alle zorgen te verlichten', aldus Johnson nog. 'Als blijkt dat dit niet gerechtvaardigd was of toegestaan onder de wet, dan zullen er gevolgen zijn.'

De feiten gebeurden vrijdagavond laat. Miller was sinds september 2014 bij de politie, en werkte nog onder begeleiding van een collega.

Taylors vader reageerde al op de lokale zender KTVT. 'Wat mijn zoon gedaan heeft, was op geen enkele manier goed. Maar een ongewapende man neerschieten? Je bent politieagent, je bent getraind om een man met de handen te overmeesteren. Je hebt daarvoor tasers, wapenstok en wat weet ik nog allemaal.'

Michael Brown

Zaterdagavond zijn in Ferguson (Missouri) honderden mensen op straat gekomen in een herdenkingsmars voor Michael Brown, die op 9 augustus vorig jaar werd neergeschoten door een blanke agent. De betoging, die zonder incidenten verliep, werd aangevoerd door de vader en door andere familieleden van Michael Brown. De vader verklaarde aan de media dat de manifestatie belangrijk was 'om de herinnering aan mijn zoon levend te houden.'

Moeder Lesley McSpadden en vader Michael Brown Sr.

Moeder Lesley McSpadden en vader Michael Brown Sr. © REUTERS

Hij klaagde ook aan dat er een jaar na de feiten nog altijd niets veranderd is aan zijn situatie. 'Sommige families (van Afro-Amerikaanse slachtoffers van politiegeweld) hebben als gevolg van de dood van Michael Brown gerechtigheid verkregen. En dat heeft hen geholpen. Maar zelf moet ik nog altijd worstelen om deze beproeving te overwinnen', klonk het.

Vandaag zullen nog verschillende acties georganiseerd worden om Michael Brown te herdenken. Zo zullen er 4,5 minuten stilte in acht worden genomen. Op die manier wordt herinnerd aan het feit dat het lichaam van Brown 4,5 uur lang op straat was blijven liggen voordat hij werd weggevoerd naar het mortuarium.

Michael Brown werd een jaar geleden door de politie tegengehouden omdat hij sigaren zou gestolen hebben uit een winkel. Hoewel hij ongewapend was en geen weerstand had geboden, werd hij neergeschoten door een politieagent. Zijn dood, en het feit dat het openbaar ministerie later besliste om de agent niet te vervolgen, leidde tot rellen in de stad. Ook in de rest van het land hadden de gebeurtenissen tot fel protest geleid. De voorbij twaalf maanden hebben meerdere incidenten in de VS de discussie over het politiegeweld van blanke agenten tegen Afro-Amerikaanse jongeren weer aangewakkerd. (Belga/AVE)

Onze partners