Opnieuw grootschalige vluchtpoging door Kanaaltunnel

30/07/15 om 07:09 - Bijgewerkt om 07:09

Ongeveer 100 à 150 vluchtelingen hebben woensdagavond opnieuw geprobeerd om via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. Volgens het Franse persbureau AFP speelden ze een kat- en muisspel met de veiligheidsdiensten.

Opnieuw grootschalige vluchtpoging door Kanaaltunnel

© Belga

De vluchtelingen hebben ongeveer een uur lang een afrit voor personenwagens geblokkeerd, waardoor de voertuigen moesten worden omgeleid. De migranten probeerden ook op stilstaande vrachtwagens te klimmen of onmiddellijk op de trein te klauteren die door de Kanaaltunnel rijdt.

In totaal zitten in Calais naar schatting 3.000 tot 5.000 migranten te wachten op een gelegenheid om via de Kanaaltunnel in Groot-Brittannië binnen te raken. De pogingen hebben sinds juni al aan negen mensen het leven gekost.

De migranten hopen in Groot-Brittannië werk te vinden. Er is in het land meer zwartwerk (geschat wordt zo'n 10% van het BNP.) Bovendien spreken de meesten Engels en is er in Groot-Brittannië geen identificatieplicht. Veel van de mensen die staan te wachten in Calais hebben ook al familie die aanwezig is in het Verenigd Koninkrijk.

Maatregelen van Cameron schrikken migranten niet af

Uitbater Eurotunnel zegt dat het sinds het begin van het jaar aan de Franse kant van de tunnel al 37.000 mensen heeft kunnen onderscheppen bij een vluchtpoging.

De Britse premier David Cameron had woensdag nog meegedeeld "zeer bezorgd" te zijn over de situatie in Calais. Zijn minister van Binnenlandse Zaken Theresa May kondigde aan omgerekend 9,9 miljoen euro extra uit te trekken voor de beveiliging van de Kanaaltunnel.

Cameron heeft de afgelopen al meer maatregelen aangekondigd om de migratiestromen af te remmen.

Maar die schrikken de vluchtelingen niet af. Zij geloven dat je in Engeland vrij lang kan leven en werken zonder papieren. Daarom nemen ze het risico voor een overtocht via de Kanaaltunnel, want wie in Frankrijk asiel aanvraagt, wacht een lange procedure waarvan de uitkomst zeer onzeker is.

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners