Opnieuw gevechten in Syrië

© AFP

De wapens zwijgen niet langer in Syrië na het staakt-het-vuren.

In de streek van Idleb zijn gevechten uitgebroken tussen soldaten van het Syrische leger en deserteurs. Het gaat om de eerste schermutselingen sinds het staakt-het-vuren in Syrië dat ruim 24 uur geleden inging. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een in Londen gevestigde oppositiegroep.

Volgens het Observatorium zou er gevochten worden in Khirbet al-Joz, aan de Turkse grens, tussen soldaten van het regime en overlopers.

Donderdag startte om 3 uur lokale tijd een wapenstilstand, conform het vredesplan van de internationale gezant Kofi Annan, maar zowel de machthebbers als de oppositie signaleerden al schendingen. De Syrische regeringstroepen zouden zich niet uit de agglomeraties hebben teruggetrokken, hoewel het vredesplan dat stipuleert.

Volgens het Observatorium zouden sinds maart 2011 bij het volksprotest tegen het regime van president van Basjar al-Assad al meer dan tienduizend doden gevallen zijn en zouden tienduizenden Syriërs het land al ontvlucht zijn, hoofdzakelijk naar de buurlanden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content