Opnieuw duizenden vluchtelingen aangekomen op Grieks vasteland

02/09/15 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Twee schepen met in totaal zo'n 4.200 vluchtelingen aan boord zijn in de Griekse havenstad Piraeus aangekomen. De migranten werden opgepikt op het eiland Lesbos.

Opnieuw duizenden vluchtelingen aangekomen op Grieks vasteland

Vluchtelingen in Piraeus © Belga Image

De migranten trekken van Piraeus in principe naar Athene en van daaruit naar de Grieks-Macedonische grens, om in Macedonië op één van de treinen te geraken die naar Servië rijden.

Volgens Frontex, het Europese agentschap voor het beheer van de buitengrenzen, kwamen er vorige week alleen al 23.000 vluchtelingen in Griekenland aan, de helft meer dan de week daarvoor. Over heel 2015 gaat het al om meer dan 160.000.

Naar verluidt zullen de Griekse autoriteiten volgende week een derde schip inzetten om migranten naar het vasteland te brengen. Op eilanden zoals Lesbos, Kos, Leros, Kalymnos, Samos en Agathonisi heersen deels chaotische toestanden. Honderden migranten slapen in de open lucht en krijgen niet de gepaste opvang, omdat de autoriteiten geen geld hebben.

BBC World meldt dat minstens 11 vluchtelingen, vermoedelijk Syriërs, om het leven zijn gekomen toen hun bootjes zonken op weg van Turkije naar Kos.

Boedapest

Intussen hebben duizenden vluchtelingen de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht in de omgeving van het internationaal station van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De politie verhindert hen de toegang tot het stationsgebouw, hoewel velen een vervoersbewijs richting Duitsland hebben.

De hygiënische toestanden zijn uiterst precair. Voor 2.000 à 3.000 migranten zijn er maar vier mobiele toiletten. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners