Opnieuw AfD-politicus onder vuur na omstreden tweet over Duits voetbalelftal

08/07/16 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:25

Beatrix von Storch lijkt te impliceren dat de uitschakeling van Duitsland op het EK voetbal te wijten is aan de multiculturele selectie van de Mannschaft.

Opnieuw AfD-politicus onder vuur na omstreden tweet over Duits voetbalelftal

Beatrix Von Storch © Belga Image

Een tweet van de rechts-populistische Duitse politica Beatrix von Storch over de uitschakeling van het Duitse voetbalelftal op het EK zorgt voor beroering. Von Storch, een van de twee afgevaardigden in het Europees Parlement voor de partij Alternatief voor Duitsland (AfD), lijkt daarin te impliceren dat de nederlaag te wijten is aan de multiculturele selectie van de Duitsers. 'Misschien moet volgende keer het NATIONALE ELFTAL weer spelen', klonk het. Het Duitse elftal bestond tijdens de match van donderdag tegen Frankrijk onder andere uit Mesut Özil en Emre Can, die van Turkse origine zijn, en uit de van oorsprong Ghanese voetballer Jerome Boateng. Invaller Skhodran Mustafi heeft een Albanese achtergrond. De voetballers zijn echter alle vier geboren in Duitsland.

Meteen na haar tweet regende het negatieve reacties. 'Wat een spelbederf', zei Armin Laschet van de CDU van bondskanselier Angela Merkel. Ralf Stegner van de sociaaldemocratische partij SPD had het over 'pure stupiditeit'. De omstreden televisiefiguur Jan Böhmermann, die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onlangs beledigde op televisie, riep dan weer op om von Storch te negeren.

Von Storch verwijderde de tweet intussen en claimt op Facebook geen racistische bedoelingen gehad te hebben met haar uitspraak.

Eerder zorgde ook AfD-leider Alexander Gauland voor opschudding nadat hij liet weten 'Jerome Boateng liever niet als buurman te hebben'.

De AfD heeft een woelige week achter de rug. Eerder deed een conflict over het ontslag van regionaal parlementslid Wolfgang Gedeon, die aangaf geen graten te zien in het ontkennen van de Holocaust, de AfD-fractie in het parlement van deelstaat Baden-Württemberg uiteenvallen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners