Opnieuw 19 doden in belegerde Filipijnse stad

Islamistische rebellen die regeringstroepen bekampen in de Filipijnse stad Marawi hebben zaterdag 19 burgers gedood. Dat meldt het Filipijnse leger zondag. Daarmee komt de dodentol sinds vorige week op 85.

Marawi ligt op Mindanao, het op een na grootste eiland van de archipel, ten zuiden van Manilla. Dinsdag riep president Rodrigo Duterte de krijgswet uit, nadat een honderdtal islamistische strijders de stad belegerden.

Volgens functionarissen zouden de jihadisten afkomstig zijn uit andere Zuidoost-Aziatische landen, en zouden ze vechten met lokale militanten om een kalifaat van terreurgroep Islamitische Staat op te richten.

Sommige van de buitenlandse jihadisten werden ondertussen gedood door het offensief van het leger om de stad weer te veroveren, aldus het leger. Tienduizenden mensen zijn de stad, die een 200.000-tal inwoners telt, ondertussen ontvlucht.

President Duterte heeft de krijgswet uitgeroepen voor het eiland Mindanao, waar ongeveer 20 miljoen mensen wonen. Hij dreigt ermee om de staat van beleg uit te breiden naar het hele land, om zo naar eigen zeggen te vermijden dat IS nog meer invloed krijgt op de Filipijnen.

Partner Content