Opkomst van 99,97 procent bij verkiezingen Noord-Korea

20/07/15 om 11:32 - Bijgewerkt om 11:33

Het is wellicht de hoogste opkomst voor ontegensprekelijk de meest zinloze verkiezingen in de wereld: de 'democratische' verkiezingen in Noord-Korea.

Opkomst van 99,97 procent bij verkiezingen Noord-Korea

Kim Jong-un © Reuters

De lokale verkiezingen in Noord-Korea hebben zondag 99,97 procent van de stemgerechtigden op de been gebracht, zo meldden de Noord-Koreaanse staatsmedia. De weinigen die niet gingen stemmen, bevonden zich volgens het staatspersbureau KCNA in het buitenland. Ouderen en zieken stemden dan weer in mobiele stemhokjes. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf ging stemmen in de hoofdstad Pyongyang.

In Noord-Korea geldt, net zoals in België, stemplicht, maar in tegenstelling tot ons land, staat niet komen opdagen gelijk aan landverraad. Ook worden de 'kies'gerechtigden niet verondersteld te kiezen, maar de door de regering vooropgestelde kandidaten te bevestigen. Die kandidaten zijn een voor een leden van de enige toegelaten partij in Noord-Korea, de Arbeiderspartij. Wie een kandidaat toch afkeurt, wordt eveneens gestraft wegens verraad.

Volkstelling

Een Noord-Koreaanse verkiezing is officieus eigenlijk meer een volkstelling. De autoriteiten kunnen op die manier controleren of iedereen nog woont waar hij moet wonen. Daarnaast worden verkiezingen door het regime gebruikt voor propaganda om te bewijzen dat de 'gelukkige inwoners' hun democratische rechten kunnen uitoefenen.

Het is de eerste keer dat er in het land verkiezingen op lokaal niveau worden georganiseerd sinds Kim Jong-un aan de macht kwam na de dood van zijn vader Kim Jong-Il in december 2011. Vorig jaar waren er nog parlementsverkiezingen. Ook daarvoor was er een opkomst van zowat 100 procent.

De lokale vertegenwoordigers worden om de vier jaar gekozen, maar hebben geen macht. Ze komen een of twee keer per jaar samen om het budget goed te keuren en leiders te bevestigen die door de regerende partij zijn benoemd

Op de uitslag van de verkiezingen is het nog enkele dagen wachten, maar verrassingen zijn uiteraard uitgesloten. De Kim-dynastie heerst al meer dan zes decennia met ijzeren hand over Noord-Korea. (TE)

Lees meer over:

Onze partners