Opgesloten PKK-leider Abdullah Öcalan roept Turkse regering op tot vredesdialoog

Abdullah Öcalan © Belga Image

Abdullah Öcalan, de opgesloten leider van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, roept de Turkse regering op tot nieuwe vredesgesprekken. ‘Dit is geen oorlog die één kamp kan winnen. Het is tijd dat het bloedvergieten en de tranen stoppen’.

Volgens Öcalan kan het conflict tussen de Turkse regering en de Koerden binnen enkele maanden opgelost zijn. ‘We hebben plannen. Als de staat daar klaar voor is, dan kunnen we dit probleem binnen de zes maanden oplossen,’ zei hij volgens Turkse media. ‘Wij hebben het vredesproces niet beëindigd. Het Koerdische vraagstuk is een zwaar. Dit is een honderden jaren oud probleem’.

Geïsoleerd, maar gezond

Öcalan zit al sinds 1999 een levenslange celstraf uit op het gevangeniseiland Imrali. Zijn verklaring werd voorgelezen in de Zuid-Turkse stad Diyarbakir door zijn broer Mehmet. Die had, ter gelegenheid van het Offerfeest, voor het eerst in twee jaar de toestemming gekregen om de PKK-leider te bezoeken.

Abdullah Öcalan
Abdullah Öcalan© Reuters

Volgens Mehmet zit zijn broer Abdullah nog altijd in afzondering opgesloten, maar verkeert hij in een goede gezondheid.

Verspeeld

Maandenlang was Öcalan zonder contact van buitenaf. Het laatste nieuws over de PKK-leider was in maart 2015 tot de buitenwereld doorgedrongen. Toen riep hij zijn aanhangers op de gewapende strijd te staken. Slechts enkele maanden later liep een meer dan twee jaar durende wapenstilstand ten einde en daarmee ook het vredesproces tussen de PKK en de Turkse regering.

Sindsdien escaleert het conflict opnieuw. Ankara heeft de laatste tijd herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de PKK met alle kracht zal aangepakt worden en de organisatie alle kansen op vredesgesprekken heeft verspeeld.

Protest

Uit bezorgdheid om Öcalan waren een week geleden in Diyarbakir 50 pro-Koerdische activisten in hongerstaking gegaan, onder wie vijf parlementsleden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. De activisten deelden in Diyarbakir mee dat de hongerstaking inmiddels is beëindigd.

Ze riepen echter op om te protesteren tegen de afzetting van vele pro-Koerdische burgemeesters en gemeentebesturen wegens vermoedelijke banden met de PKK. De regering had zondag de controle overgenomen van 28 lokale besturen, waaronder 24 van de HDP. De noodtoestand laat het de regering toe de controle over het bestuur van bepaalde gebieden onder bepaalde voorwaarden over te nemen. President Recep Tayyip Erdogan, die de HDP als de verlengde arm van de PKK beschouwt, zei maandag in Istanboel dat de afzetting van de burgemeesters al lang nodig was.

Terreurorganisatie

Intussen werd in de Oost-Turkse provincie Van maandag een bomauto tot ontploffing gebracht voor de partijcentrale van de AKP. Daarbij zouden volgens persbureau DHA 48 gewonden gevallen zijn. De autoriteiten achten de PKK verantwoordelijk, maar die heeft de aanslag niet opgeëist.

PKK-leider Öcalan acht Turkije verantwoordelijk voor de ondergrondse oorlog, die de PKK tegen de Turkse staat voert. Sinds 1984 stierven in het conflict naar schatting 40.000 mensen. De PKK wordt door Turkije, Europa en de VS beschouwd als een terreurorganisatie. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content