Opgepakte terrorist wilde aanslagen op WK voetbal plegen

19/05/10 om 17:58 - Bijgewerkt om 17:58

Er zijn meer details bekend over een opgepakte militant van Al-Qaeda in Irak die een aanslag op het WK voetbal in Zuid-Afrika zou voorbereiden. Het plan was om aanslagen te plegen tegen de Deense en Nederlandse teams en hun fans, uit wraak voor het beledigen van de profeet Mohammed.

Opgepakte terrorist wilde aanslagen op WK voetbal plegen

© Epa

Dat heeft de opgepakte man, de Saudiër Abdullah Azam al-Qathani, gezegd in een interview, melden internationale media.

Opgepakt

Maandag meldden de Iraakse autoriteiten dat ze een Saudische man hadden opgepakt die samen met Al-Qaeda een aanslag op het WK in Zuid-Afrika (11 juni - 11 juli) voorbereidde.

Volgens de veiligheidsdiensten stond hij in contact met Ayman al-Zawahiri, het nummer twee van Al-Qaeda. De man zou zich sinds 2004 in Irak bevinden en betrokken geweest zijn bij terreuraanslagen in Kerbela en Najaf.

Goedkeuring

Al-Qathani zei aan journalisten dat hij de Nederlandse en Deense nationale ploeg en hun supporters wilde aanvallen uit wraak voor het beledigen van de profeet Mohammed.

Zijn superieuren bij Al-Qaeda hadden evenwel nog geen goedkeuring voor het plan gegeven. Er waren ook nog geen wapens aangeschaft.

Spotprenten

In 2006 publiceerde een Deense krant 12 karikaturen van de profeet Mohammed, onder meer met een bom als tulband. In Nederland noemde de extreemrechtse politicus Geert Wilders de Koran een fascistisch boek.

Lees meer over:

Onze partners