Operatie Odyssey Dawn eist tientallen doden in Libië (Libische staatszender)

20/03/11 om 10:02 - Bijgewerkt om 10:02

De eerste aanvallen op Libië hebben zaterdag 48 doden en meer dan 150 gewonden geëist. Dat meldt de Libische staatszender. Vandaag gaan de aanvallen in alle hevigheid verder.

Operatie Odyssey Dawn eist tientallen doden in Libië (Libische staatszender)

© EPA

Het aantal doden en gewonden is nog niet bevestigd door de coalitie van Westerse landen die operatie Odyssey Dawn uitvoert. Kolonel Khadaffi zei op de Libische staatstelevisie dat "een leger van kruisvaarders" bombardementen uitvoert op Libië. "Deze militaire agressie is de start van een nieuwe reeks kruisvaarten tegen meerdere landen in het Middellandse Zeegebied".

Kruisraketten

Het Pentagon heeft bekendgemaakt dat Amerikaanse en Britse troepen 110 kruisraketten hebben afgevuurd op Libische militaire doelwitten. De hoofdstad Tripoli en de militaire basissen in Misrata kregen de zwaarste aanvallen te verduren. Franse gevechtsvliegtuigen bestookten doelwitten in Benghazi.

Vanochtend kwamen opnieuw Amerikaanse B2-bommenwerpers in actie. Tegelijkertijd vuren oorlogsbodems in de Middellandse Zee een regen Tomahawk raketten af.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama zei dat de Verenigde Staten deelnemen aan een beperkte militaire actie die gesteund wordt door een ruime coalitie. "Wij kunnen niet langs de kant blijven staan wanneer een dictator tegen zijn volk zegt dat hij genadeloos tegen hen zal optreden."

Ook de Britse premier David Cameron en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben zaterdag al de deelname van hun land in de oorlog tegen Khadaffi bevestigd.

Volgens het Pentagon verloopt de actie onder Frans en Brits leiderschap. Ondanks de steun en de deelname van een ruimere coalitie is het militaire optreden toch vooral een Amerikaanse zaak, volgens BBC-verslaggever Paul Adams in New York. "De Amerikanen hebben het overgrote deel van de kruisraketten afgevuurd."

Kritiek van China en de Afrikaanse Unie

In een eerste reactie op de bombardementen zei China dat ze de militaire acties betreurt en op een diplomatieke oplossing hoopt. China en Rusland hadden zich onthouden bij de stemming over de resolutie in de VN-Veiligheidsraad.

Ook de Afrikaanse Unie riep op tot een onmiddelijke staking van de vijandelijkheden.

(EE/SF)

Lees meer over:

Onze partners