Open VLD: 'Sluiten van Europese binnengrenzen is geen oplossing'

24/01/16 om 15:18 - Bijgewerkt om 15:24

'Het sluiten van de Europese binnengrenzen is geen oplossing. De kostprijs daarvan is gigantisch hoog', klinkt het bij Open VLD.

Open VLD: 'Sluiten van Europese binnengrenzen is geen oplossing'

© Belga

Het sluiten van de Europese binnengrenzen is geen oplossing. De kostprijs daarvan is gigantisch hoog, de landen beginnen dat te beseffen. Dat zei Europees parlementslid Philippe De Backer (Open VLD) in een debat over de asielcrisis in "De Zevende Dag" op Eén.

"Er komt een enorme druk op Griekenland om een Europese grenswacht toe te laten aan hun grenzen", zei Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V). "Zij hebben het moeilijk om hun grenswacht over te dragen aan de EU. Dat is logisch, geen enkel land doet dat graag, maar het is de enige oplossing."

Ook Kathleen Van Brempt (SP.A) ziet de oplossing in het versterken van de Europese buitengrenzen. "We moeten ervoor zorgen dat daar Europese controle wordt uitgeoefend. Dat betekent dat je soevereiniteit moet afstaan."

Griekenland verdwijnen Schengenzone

Sander Loones (N-VA) ziet Griekenland echter liever verdwijnen uit de Schengenzone. "Een Schengenzone zonder Griekenland zal een sterkere Schengenzone zijn. Als we niet beseffen dat de ultieme sanctie is de Schengenzone te verlaten, dan kunnen we Griekenland nooit overtuigen."

"Een absoluut foute piste", vond Van Brempt, "onze economie en bedrijven hebben heel veel voordelen aan de Schengenzone." De Backer wees op de kostprijs van het sluiten van grenzen. "Denemarken heeft vandaag de binnengrezen met Zweden gesloten, maar de vluchtelingen blijven komen en tegelijk kost het de Deense economie 300 miljoen euro."

N-VA vindt een uitsluiting uit de Schengenzone echter noodzakelijk als sanctie. "Want waar zit anders de stok achter deur", vroeg Loones. (Belga/AVE)

Onze partners