Oostenrijk

22/05/14 om 06:42 - Bijgewerkt om 06:42

Naar aanleiding van de Europese verkiezingen sprak Knack.be met 27 experten uit evenveel EU-landen over de campagne, het EU-lidmaatschap en de prioriteiten na de verkiezingen.

Oostenrijk

Lid sinds: 1995

Aantal parlementszetels: 19

39% van de bevolking zegt de EU te vertrouwen.

Hoe verloopt de Europese campagne?

De campagne is zeer laat begonnen, waardoor er ook minder aandacht is. Vooral het vrijhandelsakkoord met de Verenigde Staten is hier een belangrijk thema. De meeste thema's zijn nationaal. De nationalistische partijen profileren zich ook op thema's als de Oostenrijkse identiteit, en dat Turkije niet in de EU mag. Zelfs de Europese bezuinigingspolitiek krijgt amper aandacht.

Is EU-lidmaatschapvoor uw land de voorbije jaren voordelig geweest?

Volgens recente studies heeft Oostenrijk veel gehad aan de uitbreiding van 2004, toen heel wat Oost-Europese landen erbij kwamen. Door handel met de nieuwe lidstaten heeft Oostenrijk aan economische invloed gewonnen.

Neemt het euroscepticisme toe in uw land?

Het publiek is niet echt op de hoogte van hoe Europa werkt. Dat zorgt ervoor dat een groot deel van de publieke opinie vatbaar is voor eurosceptische argumenten.

Wat moet na de verkiezingen voor de Europese Unie de absolute prioriteit worden?

Ik denk dat Europa meer fiscale integratie kan gebruiken. Ook het initiatief van een elftal lidstaten om een belasting op financiële transacties te beginnen, lijkt iets waarvoor in Oostenrijk zeker draagvlak zou bestaan.

(Sieglinde Rosenberger, Universiteit Wenen)