Oostenrijk voert opnieuw grenscontroles in

14/09/15 om 07:10 - Bijgewerkt om 13:40

Oostenrijk voert de komende uren opnieuw grenscontroles in, om het hoofd te bieden aan de toestroom van asielzoekers. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner maandag gezegd bij haar aankomst in Brussel voor een buitengewone vergadering van de EU-binnenlandministers over het migratiedossier.

Oostenrijk voert opnieuw grenscontroles in

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz. © REUTERS

Naast de sluiting van de grenzen zet Oostenrijk ook het leger in om de politie bij te staan in het beheer van de vluchtelingenstroom vanuit Hongarije. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann maandag aangekondigd. De komende uren worden 2.200 manschappen ontplooid. Zij zullen de politie bijstaan om grenscontroles uit te voeren "daar waar het nodig is", aldus Faymann op een persconferentie.

Duitsland besliste zondag om opnieuw grenscontroles in te voeren, waardoor heel wat vluchtelingen uit de Balkanroute op weg naar het Westen dreigen te stranden in Oostenrijk. Volgens de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz gaat het op korte tijd om tienduizenden mensen, die niet meer kunnen doorreizen. Alleen al zondag zijn er volgens de politiediensten 15.000 migranten aangekomen in het plaatsje Nickelsdorf bij de Hongaarse grens. In de loop van de nacht worden nog eens 5.000 vluchtelingen verwacht.

Deze toestroom kan Oostenrijk niet alleen de baas, aldus Kurz. Het stilleggen van het treinverkeer tussen Oostenrijk en Duitsland bestempelde hij "als een terugkeer naar het Stenen Tijdperk". Hoelang Duitsland grenscontroles gaat hanteren, is niet duidelijk. "De wet laat slechts tijdelijke controles toe om redenen van openbare veiligheid", verduidelijkte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière op de zender ARD. Volgens hem is niet duidelijk hoelang die situatie zal aanslepen.

Verscherpte controles aan Tsjechisch-Hongaarse grens

Tsjechië gaat de controles aan de grens met Oostenrijk verscherpen. Dat heeft de regering zondagavond bekendgemaakt enkele uren nadat ook Duitsland beslist heeft om opnieuw controles te gaan uitvoeren aan de grens met Oostenrijk om de toestroom aan vluchtelingen onder controle te krijgen.

"Nu Duitsland opnieuw controles uitvoert aan zijn grenzen, is Tsjechië de enige omweg geworden voor de vluchtelingen", zo zei de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec. Tsjechië is een transitland voor de vluchtelingen op weg naar de rijkere landen van de EU, zoals Duitsland. Slechts enkele tientallen vluchtelingen hebben daadwerkelijk asiel aangevraagd in Tsjechië. (Belga/NSK)

Lees meer over:

Onze partners