'Oorlogsverklaring': Obama omzeilt Republikeinen om immigratiewet in te voeren

20/11/14 om 16:55 - Bijgewerkt om 17:00

De Amerikaanse president Barack Obama lanceert vanavond een plan om het urgente immigratieprobleem aan te pakken. Vijf miljoen illegalen zouden een legaal verblijfstatuut verwerven.

'Oorlogsverklaring': Obama omzeilt Republikeinen om immigratiewet in te voeren

Lonkt impeachment voor Barack Obama? © Reuters

De nederlaag die Barack Obama leed bij de tussentijdse verkiezingen, lijkt de president niet tegen te houden om een groots plan wat betreft immigratie uit te werken. Aanstaande nacht zal hij de Amerikaanse bevolking toespreken en volgens de Facebookpagina van het Witte Huis gaat hij een belangrijke immigratiewet aankondigen. Naar verluidt wordt de deur opengezet voor vijf miljoen immigranten om een legaal verblijfstatuut te krijgen. De nieuwe executive action zal gelden voor ongeveer een kwart van de Amerikaanse illegalen. Onder meer een kind hebben dat staatsburger van de VS is, wordt een van de voorwaarden. Ook mogen de nieuwkomers geen strafblad hebben.

In de VS leven naar schatting zo'n 11 miljoen mensen zonder papieren. Dit zijn voornamelijk Latijns-Amerikanen die via Mexico de grens overstaken in de hoop op een beter leven. Obama kondigde al meermaals aan dat hij een grondige hervorming van de migratiewet wilde doorvoeren, waardoor de weg naar het staatsburgerschap eenvoudiger wordt. Maar ondanks vele mooie woorden zagen de hispanics tot nog toe geen vooruitgang.

'Dictator'

Deze zomer maakte de president bekend dat hij geen plan meer op tafel zou leggen tot na de midterms. Democraten vreesden dat een massaregularisatie olie op het vuur zou gooien, ten voordele van de Republikeinen en dat in volle verkiezingstijd.

Nu deze verkiezingen achter de rug zijn, lijkt Obama zich nog weinig aan te trekken van de Republikeinen. De Amerikaanse president heeft namelijk gehandeld zonder overleg met de Republikeinse oppositie in het Congres. Zij verwijten Obama dan ook van ondemocratisch gedrag. 'Onze president gedraagt zich als een keizer of dictator', klinkt het.

Maar Obama verdedigt zich door te stellen dat hij, geheel volgens de regels, afgelopen jaar al vroeg om een immigratiewet. Aangezien die er nooit is gekomen, rest hem nu geen ander keuze, dan maar rechtstreeks tot actie overgaan, klinkt het.

Oorlogsverklaring

Deze beslissing geldt als een oorlogsverklaring, aldus RTL-correspondent Erik Mouthaan. 'De republikeinen vinden dat de burgers bij de verkiezingen een duidelijk signaal hebben gegeven en dat Obama daar naar moet luisteren.'

'De democraten van hun kant zijn nerveus over het spel dat hun president speelt, al beseffen ze wel dat Obama denkt aan de lange termijn. Het aantal latino-kiezers groeit namelijk explosief en in 2012 stemde tweederde van hen reeds voor de Democraten', aldus Mouthaan.

'Het opvallende van de hele wet, is dat de basis reeds gelegd werd door Obama's (Republikeinse) voorganger George W. Bush', merkt CNN op.

Onze partners