Oorlogstrauma’s maken Pakistanen ziek

Pakistan © Reuters

Psychische aandoeningen als gevolg van oorlogstrauma’s zijn een groeiend probleem onder de bevolking van de Pakistaanse stamgebieden, aan de grens met Afghanistan. Tot overmaat van ramp zijn er nauwelijks psychiaters om hen te helpen.

Rizwan Ahmed ziet elke nacht in zijn dromen hoe zijn zonen worden vermoord. “Bij het ontwaken begint Ahmed te huilen. Hij beseft dat ze dood zijn”, zegt Mian Iftikhar Hussain, de psychiater die hem behandelt.

Voor het noodlot bijna een jaar geleden toesloeg, werkte de 51-jarige Ahmed in een school in Bara Khyber, deel van de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS) in het noordwesten van Pakistan. “Ahmed werd hier in december vorig jaar binnengebracht, in het laatste stadium van een mentale ziekte. Er is weinig kans dat zijn situatie zal verbeteren. Was hij eerder gekomen, dan hadden we hem kunnen helpen”, meent Hussain.

Niet opgemerkt

Meer dan twee miljoen mensen raakten ontheemd in de stamgebieden, door de strijd tussen milities en het leger. Het verlies van naaste familie, de vlucht en de huidige levensomstandigheden veroorzaken heel wat psychische aandoeningen. De meerderheid van de patiënten wordt niet opgemerkt, door een tekort aan psychiaters en te weinig oog voor mentale ziektes. “Patiënten dromen vaak over de verminkte lichamen van hun geliefden, die werden omgebracht door kogels of stenen. Zulke mensen hebben een voortdurende behandeling nodig”, aldus Hussain.

Een andere patiënte in het ziekenhuis is de vrouw van Ziarat Gul, een boer uit Bajaur. Ze heeft een trauma opgelopen toen haar zoon werd gedood. “Dankzij medicatie wordt haar toestand beter”, verklaart Gul. Het eindeloze conflict en de militaire actie tegen de milities eisen een zware tol van families in de stamgebieden. “Onze kinderen groeien op te midden van geweld. Ze spreken over het leger, de taliban, bombardementen, drone-aanvallen en de avondklok”, getuigt Gul.

Vrouwen

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampt een tiende van de Pakistanen met psychologische problemen. Pakistan telt amper 300 psychiaters, ofwel een per 80.000 volwassenen.

In de getroffen gebieden zijn er al helemaal geen psychiaters en weinig mensen met een mentale aandoening kunnen naar Peshawar reizen, de hoofdstad van de aanpalende provincie Khyber-Pakhtunkhwa. Volgens officiële cijfers werden er 82.345 patiënten behandeld in de staatsziekenhuizen in 2013. Bijna 60.000 van hen kwamen uit de stamgebieden om hulp te zoeken voor psychologische aandoeningen.

Dubbel zoveel vrouwen als mannen lijden aan de posttraumatische stressstoornis. Dat komt omdat ze thuis moet blijven als gevolg van sociale taboes, terwijl de mannen zich buiten kunnen ontspannen”, meent dokter Murtaza Ali uit Mohmand. Hij stelt dat de meerderheid van de ontheemde mensen met psychologische problemen kampt, en dat extreme armoede hen zwaar getroffen heeft.

Slapeloosheid

“Het gebruik van psychotrope middelen zit in de lift hier. Steeds meer mensen uit de stamgebieden worden het slachtoffer van mentale ziektes waarvoor ze kalmeerpillen, verdovende middelen en antidepressiva nemen”, verklaart dokter Syed Muhammad Sultan van het opleidingsziekenhuis in Khyber.

Velen uit het conflictgebied klagen over slapeloosheid. “Ze vrezen een grimmige toekomst. Hun angsten hebben impact op hun gezondheid. De situatie zal alleen maar erger worden aangezien er geen eind aan het conflict in zicht is”, besluit hij. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content