Oorlogspropaganda: ‘Brand’ in Donetsk met behulp van Photoshop

Pro-Russische militanten op weg naar de luchthaven van Donetsk. © Reuters

Pro-Russische websites gaan erg ver in hun oorlogspropaganda, zo ver zelfs dat Russische nieuwswebsite Navigator bericht dat de Oekraïense stad Donetsk in brand staat, met de helpende hand van Photoshop, welteverstaan.

“Oorlog in Donetsk: beschietingen door gevechtsvliegtuigen…veel gewonden”, meldde Navigator, een Russische nieuwswebsite. Maar later bleek dat deze berichten niet klopten: geen vuurzee in het oosten van Oekraïne te bespeuren, de verspreide beelden waren simpelweg gephotoshopt. Volgens de nieuwssite beschoten opstandelingen de stad en stichtten ze brand omdat de nieuwe regering volgens hen bestaat uit ‘fascisten’, schrijft de Volkskrant.

Het is niet de eerste keer dat de Russische berichtgeving nogal gekleurd is. Toen de pro-Europese ‘chocoladekoning’ Petro Porosjenko de presidentsverkiezingen in Oekraïne won en de twee extreemrechtse kandidaten nog geen drie procent van stemmen haalden, zaaide de Russische televisie meteen verwarring door een ’tussenuitslag’ van 37 procent te geven voor de ultrarechtse kant.

Syrische oorlogsbeelden gebruikt voor eigen propaganda

De pro-Russische rebellen doen er op dit moment alles aan om het conflict te winnen en bepaalde websites maken het daarbij wel erg bont. Naast het ‘brandende Donetsk’ van Navigator, zijn er nog andere voorbeelden waaruit blijkt dat de rebellen niet vies zijn van bedrog om zo de Russische opinie te controleren.

Op maandag 26 mei probeerden de rebellen tevergeefs de luchthaven in Donetsk in te palmen, waarbij een pro-Russische website een foto van een op die dag overleden jongetje publiceerde. Achteraf werd duidelijk dat het om een slachtoffer in de Syrische stad Aleppo ging. Daarnaast was in een filmpje te zien hoe een Oekraïens militair voertuig werd opgeblazen, al ging dat dan eveneens om een actie in Syrië: op de achtergrond was namelijk de Arabische uitspraak ‘Allahu akbar’ (‘God is de grootste’) te horen. Een foto van een zogezegd mortuarium in Slavjansk kwam in werkelijkheid uit Mexico en het beeld van een meisje dat huilt om haar overleden moeder was gestolen uit de Russische film ‘Het Fort van Brest’, die zich afspeelt tijdens Tweede Wereldoorlog.

Verschillende media berichten niet objectief over het conflict tussen de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen. Dat is echter niet ongewoon, bij elk conflict is er sprake van een al dan niet correcte berichtgeving. (KVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content