'Oorlogsmisdaden Israël mogen niet onbestraft blijven'

17/11/12 om 20:47 - Bijgewerkt om 20:47

De Arabische Liga is in spoedzitting bijeen om de recente opflakkering van geweld in de Gazastrook te bespreken. Volgens de secretaris-generaal van de Liga mogen de daden van Israël niet onbestraft blijven.

'Oorlogsmisdaden Israël mogen niet onbestraft blijven'

© Reuters

Israël begaat in de Gazastrook oorlogsmisdaden tegen het Palestijnse volk. De door Israël begane daden mogen niet onbestraft blijven. Dat heeft secretaris-generaal Nabil el-Arabi van de Arabische Liga gezegd bij de opening van een spoedzitting in Caïro van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Liga.

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Adnan Mansur, zei dat de Joodse staat voor internationale rechtbanken vervolgd moet worden en dat de Arabische staten hun banden met Israël moeten bevriezen. De Arabische landen moeten "alle Arabische initiatieven uit het verleden over het vredesproces herzien en het vredesproces in zijn geheel herzien", zei el-Arabi. Hij wil dat een ministercomité wordt opgericht om die kwestie te onderzoeken.

Ook Mansurs Egyptische collega, Mohamed Kamel Amr, pleitte voor een herziening van de Arabische vredesstrategie.

Kritiek op de Israëlische aanvallen komt ook er ook van de Turkse premier Erdogan. Israël zal rekenschap moeten afleggen voor het "bloedbad van onschuldige kinderen" in de Gazastrook. "De hele wereld moet weten dat, vroeg of laat, rekenschap afgelegd zal moeten worden voor de slachtpartij van onschuldige kinderen, gedood door onmenselijke methodes in de Gaza", zei Erdogan tijdens een toespraak aan de Universiteit van CaÏro.

PLO laakt Amerikaanse houdingDe Palestijnse delegatie in Washington is niet opgezet met de Amerikaanse houding tegen de Israëlische luchtaanvallen. Op hun best is de VS-reactie "bevooroordeeld en zwak", stelde de PLO-afvaardiging in de Amerikaanse hoofdstad. De Amerikaanse reactie, aldus het PLO-communiqué, "gaat volkomen voorbij aan het feit dat Israël de escalatie is begonnen".

"De Verenigde Staten hebben een morele plicht om Israël te verzoeken niet zijn in de VS gemaakte wapens te gebruiken om burgers te doden of te verwonden", luidde het voorts. Washington benadrukt in het recente geweld, zoals gebruikelijk, het "Israëlische recht op zelfverdediging".

Dodental loopt op

Bij de vijandelijkheden tussen Israël en de gewapende groepen in Gaza vielen tot nu toe 45 doden - 42 Palestijnen en 3 Israëli's - en meer dan 400 gewonden (voor het leeuwendeel Palestijnen) sinds de lancering van het nieuwe Israëlische offensief met de moord op Ahmad Jaabari, de leider van de militaire operaties van Hamas. (Belga/INM)

Onze partners