Oorlogshandleiding voor Litouwers: van ‘slecht werken’ tot ‘cyberaanval’

Een Oekraïens militair konvooi © REUTERS
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

‘Geweerschoten net buiten uw raam zijn het einde van de wereld niet.’ Ongerustheid over Rusland heeft Litouwen prompt aangezet tot de publicatie van een handleiding voor burgers: hoe een oorlog te overleven.

Litouwen brengt een handleiding uit om de burgers te adviseren over hoe ze een oorlog op het grondgebied kunnen overleven. De publicatie komt er vanwege groeiende bezorgdheid over de Russische interventie in Oekraïne.

‘Doe op zijn minst uw job slechter dan anders’

‘Behoud uw gezond verstand, panikeer niet en blijf helder nadenken’, maant de handleiding volgens persagentschap Reuters aan. ‘Geweerschoten net buiten uw venster betekenen het einde van de wereld niet.’

De handleiding zal door het ministerie van Defensie beschikbaar worden gemaakt en ook op evenementen van het leger worden uitgedeeld. Het boekje schrijft burgers nog voor zich te verzetten tegen buitenlandse bezetting met ‘protestacties en stakingen’, of ‘op zijn minst uw job slechter te doen dan gebruikelijk’.

‘Cyberaanval proberen’

Als een invasie toch zou volgen, moeten Litouwers zich organiseren op sociale netwerken Twitter en Facebook en cyberaanvallen tegen de vijand proberen uit te voeren.

Litouwen maakte vorige eeuw samen met buren Letland en Estland nog deel uit van de Sovjetunie. Bij de onafhankelijkheid in 1991 voegde het zich snel bij de westerse NAVO en de Europese Unie.

De bezorgdheid om een Russische invasie neemt toe, mede vanwege een militaire dril in de Russische enclave Kaliningrad met 9.000 soldaten en meer dan 55 schepen, zo meldt Reuters.

‘Georgië en Oekraïne, die beiden een deel van hun territorium verloren, tonen ons dat we een gelijkaardige situatie hier niet kunnen uitsluiten en dat we klaar moeten staan’, verklaarde de minister van Defensie Juozas Olekas aan het persagentschap.

Schuilkelders

Sinds de crisis in Oekraïne in februari 2014 uitbrak, hebben het Litouwse leger en de reserve paramilitaire troepenmacht steeds meer mensen gerekruteerd. De overheid overweegt nu ook aan alle toekomstige gebouwen de voorwaarde te stellen dat ze een schuilkelder moeten hebben in het geval van bombardementen.

Rusland annexeerde de Krim van Oekraïne en hoewel het land het ontkent, beweren westerse overheden genoeg bewijs te hebben om aan te geven dat Rusland troepen en wapens aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne – zoals rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk – levert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content