Oorlogsdreiging in Oekraïne weegt op financiële markten

03/03/14 om 12:57 - Bijgewerkt om 21:29

De dreigende oorlog tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor onrust op de beursvloeren wereldwijd. De olieprijs schiet omhoog.

Oorlogsdreiging in Oekraïne weegt op financiële markten

Russische troepen op de Krim © Reuters

De beurs van Moskou ging na opening meer dan 9 procent in het rood en de Russische munt, de roebel, bereikte nieuwe laagterecords tegenover de euro en de dollar. De euro overschreed voor het eerst de symbolische grens van 50 roebel en de dollar steeg tot 36,85 roebel, boven het record van 2009.

De Russische centrale bank heeft tijdens een niet-aangekondigde vergadering beslist om haar belangrijkste rentevoet op te trekken van 5,5 naar 7 procent. De beslissing is ingegeven door 'risico's voor de inflatie en de financiële stabiliteit', zo luidt het.

Beurzen

Eerder sloot in Tokio de sterindex Nikkei al met een verlies van 1,27 procent, onder invloed van de spanningen op het Oekraïense schiereiland Krim, dat sinds afgelopen weekend gecontroleerd wordt door Russische troepen.

De spanningen met Rusland zullen vermoedelijk op de beursvloeren wereldwijd te voelen zijn, waarschuwen analisten. De Bel20 stond omstreeks 11.30u zo'n 2 procent in het rood.

Olieprijs

Ook de olieprijzen reageren op de spanningen rond de Krim. Voor een vat ruwe olie werd vanochtend meer dan een dollar meer neergeteld dan vrijdag.

Een vat (159 liter) Brent-olie van de Noordzee voor levering in april kostte tijdens de vroege handel 110,67 dollar, of 1,60 dollar meer dan vrijdag. De prijs voor een vat van de Amerikaanse oliesoort WTI steeg met 1,19 dollar tot 103,78 dollar. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners