Oorlog tussen twee Korea’s komt dit jaar ten einde

Kim Jong-un en Moon Jae-in © Reuters

Sinds 1953 geldt al een wapenstilstand tussen de twee Korea’s, maar aan de oorlog kwam nooit een officieel einde.

De oorlog tussen Noord en Zuid-Korea moet verleden tijd zijn, zo beslisten de leiders van beide landen, Kim Jong-un en Moon Jae-in, in een gezamenlijke verklaring. Sinds 1953 geldt al een wapenstilstand tussen de twee Korea’s, maar aan de oorlog kwam nooit een officieel einde. In de loop van dit jaar zal dat wel het geval zijn. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zal later op het jaar voor de onderhandelingen over een vredesakkoord afzakken naar Pyongyang.

De leiders namen elkaar in de armen na het ondertekenen van de verklaring, die het resultaat was van een historisch onderhoud in de gedemilitariseerde zone. ‘Er is geen reden waarom we met elkaar zouden moeten vechten. We zijn één natie’, zei Kim Jong-un in een speech. ‘Zoals ik hier vandaag sta, zie ik dat Zuid en Noord-Korea dezelfde mensen, hetzelfde bloed zijn, ze kunnen niet gescheiden worden.’

De vredesgesprekken kunnen de vorm aannemen van trilaterale gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea en de VS, klinkt het. Maar mogelijk neemt ook China plaats aan de tafel. President Moon zal in de herfst ook naar de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang komen.

Naast het beëindigen van de oorlog willen de Koreaanse leiders ook werk maken van nucleaire ontwapening. ‘Zuid-Korea en Noord-Korea bevestigen het gemeenschappelijke doel om door middel van volledige denuclearisering een niet-nucleair Koreaans schiereiland te bereiken’, stelt de verklaring hierover.

China, de belangrijkste diplomatieke en economische bondgenoot van Noord-Korea, liet zich al lovend uit over de toenadering tussen beide landen. ‘China juicht de historische stap van de twee leiders toe. We bewonderen de moed en de politieke vastberadenheid die ze hebben getoond’, zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peking hoopt dat de ontmoeting ‘positieve resultaten zal opleveren (…) en een kans zal zijn om een nieuwe weg te openen naar duurzame vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland,’ aldus de woordvoerster, die ook citeerde uit een gedicht van de Chinese schrijver Lu Xun uit de twintigste eeuw. ‘Na alle perikelen te hebben weerstaan, blijven we broers. Als we elkaar zien, verjaagt een glimlach de wrok.’

Partner Content