‘Oorlog tussen beide Korea’s binnen 1 of 2 dagen’

© Reuters
Simon Demeulemeester

Noord-Korea verspreidt het nieuws dat de oorlog met buurland Zuid-Korea nabij is. Expert Koen De Ceuster nuanceert een en ander.

Noord-Korea verspreidt het nieuws dat een oorlog met buurland Zuid-Korea, met wie de spanningen opnieuw erg hoog oplopen, voor binnen “een of twee dagen” is. Is dat grootspraak of een reële dreiging? Expert Koen De Ceuster denkt niet dat Noord-Korea echt een kernwapen zal inzetten, maar acht het wel mogelijk dat er een incident komt.

“In een herziening van haar grondwet heeft Noord-Korea zichzelf gedefinieerd als een kernmacht. Dat betekent dat het kernwapens heeft en bereid is die in te zetten. Daarmee spiegelt het land zich aan de VS. En net als de VS blijft Noord-Korea zeggen dat die kernwapens dienen om af te schrikken, en niet om mee aan te vallen.” Dat zegt Korea-expert Koen De Ceuster op Radio 1. Hij geeft uitleg bij het nieuws dat Noord-Korea een oorlog binnen de twee à drie dagen ziet uitbreken.

Volgens De Ceuster moet de felle retoriek van Noord-Korea eerder gezien worden als een aanloop naar onderhandelingen. “Noord-Korea gaat altijd naar onderhandelingen vanuit een gepercipieerde sterkte. Ze zullen tijdens de onderhandelingen ook die sterkte hoog houden, zodat ze geen gezichtsverlies lijden. Maar dat is niet louter zo voor Nood-Korea. Niemand lijdt graag gezichtsverlies. Noord-Korea doet eigenlijk niet meer dan zich spiegelen aan de VS: ook zij hebben een pre-emptive strike ingeschreven in hun maatregelen. “

De Ceuster zei dat de VS beter de gemoederen zouden bedaren, door weliswaar maatregelen te nemen, maar de oplopende spanningen niet al te zeer in de media-aandacht te brengen. “Daarmee geven ze munitie aan Noord-Korea. China ziet het in een ruimer plaatje. Zij waarschuwen ervoor dat er wel degelijk een afgrond ligt aan het einde van die spanningen.”

Komt er dan oorlog? Niet meteen, denkt De Ceuster. “Noord-Korea zal geen kernwapen gebruiken, maar er kan misschien wel een kleiner incident uitbreken. We weten bovendien niet zeker of ze weldegelijk een kernwapen op hun raketten kunnen monteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content