Oorlog tegen drugs faalt

© Reuters

Het wordt steeds duidelijker dat de oorlog tegen drugs niet de gewenste resultaten oplevert. Het criminaliseren van de drugshandel veroorzaakt meer problemen dan het oplost. Dat zegt Helen Clark, hoofd van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Vooral de Verenigde Staten staan bekend om hun streng beleid tegen het telen en verspreiden van marihuana en cocaïne. Onder andere Mexico volgde dat voorbeeld. Eind 2007 voerde voormalig president Felipe Calderon een militair offensief in tegen drugsbendes. Maar in plaats van het geweld in te dijken, steeg het aantal moorden. Sinds 2007 werden in het land meer dan 70.000 mensen gedood door druggerelateerd geweld.

Gefrustreerd door het onophoudelijke bloedvergieten zijn steeds meer landen in Latijns-Amerika de orthodoxe oorlog tegen drugs van de Verenigde Staten in twijfel gaan trekken en stijgt de vraag naar verandering. Zelfs landen zoals Mexico, Guatemala en Colombia, die enorme voorstanders waren van de harde aanpak van de Verenigde Staten, vroegen naar een andere aanpak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september.

En daar is Clark, voormalig eerste minister van Nieuw-Zeeland, blij mee. “Vanuit mijn standpunt als voormalig minister van Gezondheid, is de drugsproblematiek zonder twijfel een sociaal en gezondheidsthema in plaats van een criminele kwestie”, vertelt Clark aan het persagentschap Reuters. “Door het strafbaar maken van drugs, vergroot enkel het belang ervan. Jammer genoeg leeft in onze maatschappij de idee dat het strafbaar maken van een probleem de ideale aanpak is.”

Drugs legaliseren Volgens Clark is het fout om de drugsproblematiek te behandelen als een een-dimensioneel rechtsprobleem. “Illegale winsten uit de handen van criminele organisaties houden, daar moet de focus liggen”, pleit ze. “De oorzaak van de geweldsgolven in Latijns-Amerika liggen bij de drugshandel. We moeten dus het geld uit de drugshandel halen.”

Een voorstel om dat klaar te spelen, heeft Clark niet. Dat moeten de overheden van Latijns-Amerika zelf doen, vindt ze. En het is aan de Verenigde Naties om dit aan te moedigen en te steunen, vult Clark aan.

Uit verschillende hoeken wordt het idee om drugs te legaliseren naar voren geschoven. Bij legalisatie van drugs wordt namelijk de belangrijkste inkomstenbron van drugshandelaars weg genomen. (LS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content