'Oorlog Syrië kostte economie 35 miljard dollar' (Wereldbank)

05/02/16 om 02:21 - Bijgewerkt om 02:21

De economische kost van de oorlog in Syrië en de impact ervan in de landen in regio, is opgelopen tot ongeveer 35 miljard dollar (31,2 miljard euro).

'Oorlog Syrië kostte economie 35 miljard dollar' (Wereldbank)

Aleppo na een raketaanval © REUTERS

Dat blijkt uit schattingen van de Wereldbank.

Het bedrag, dat verscheen in een trimestrieel rapport over het Midden-Oosten, werd bekendgemaakt op de dag dat de internationale gemeenschap in Londen besliste om tegen 2020 10 miljard dollar vrij te maken voor de slachtoffers van de oorlog.

Het getal omvat de economische verliezen van Syrië en vijf andere landen die het meest door het conflict getroffen zijn (Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte en Irak), waarbij in vijf jaar tijd al 260.000 doden vielen. Volgens de Wereldbank loopt de materiële schade in zes Syrische steden, waaronder Homs en Aleppo, op tot 3,6 à 4,5 miljard dollar.

13,5 miljoen in precaire situatie

De Wereldbank meldt wel dat er geen rekening wordt gehouden met de bedragen die de buurlanden van Syrië betalen om de vluchtelingen uit Syrië op te vangen. Vooral in Libanon en Jordanië worden veel Syrische vluchtelingen opgevangen. De kost voor de opvang van vluchtelingen zou enkel in Libanon oplopen tot 2,5 miljard dollar per jaar.

De oorlog in Syrië is begonnen in maart 2011, na manifestaties tegen het regime van president Bashar al-Assad. Het conflict heeft ook geleid tot een zware humanitaire crisis, waardoor 13,5 miljoen mensen zich in een kwetsbare situatie bevinden.

(Belga/RR)

Onze partners