Ook Vlaams Belanger Tanguy Veys kreeg manifest Breivik

25/07/11 om 19:43 - Bijgewerkt om 19:43

De extreemrechtse Anders Breivik stuurde net voor zijn moordende raid zijn manifest ook naar Vlaams Belanger Tanguy Veys.

Ook Vlaams Belanger Tanguy Veys kreeg manifest Breivik

© Belga

Dat meldt Veys maandag zelf.

Hij heeft 'geen idee' waarom hij het document toegestuurd kreeg, maar zal het overmaken aan het gerecht. In aanloop naar zijn dubbelaanslag in Oslo heeft Breivik een vuistdik manifest bijeen geschreven over het doel van zijn 'missie'.

Werkstuk citeert Philip Dewinter

Het werkstuk citeert heel wat Europese politici, onder wie ook Vlaams Belang-kopstuk Philip Dewinter. Kern van Breiviks boodschap is de nood aan 'een preventieve oorlog tegen de marxistische/multiculturele regimes in Europa'.

Enige Vlaams Belanger in de lijst
Vrijdag om 14.09 uur viel het manifest ook bij Tangey Veys in de mailbox, nauwelijks enkele uren voor de ontploffing in het centrum van Oslo en de moorden op Utoya. Tussen Europese geadresseerden staan ook Belgische e-mailadressen, maar niemand anders van het Vlaams Belang, aldus Veys.

'Ik heb geen idee hoe die man aan mijn mailadres komt', verduidelijkt Veys aan Belga. 'Ik heb wel wat internationale contacten die publiceren over de islam, maar dat zijn zeker geen mensen die oproepen tot geweld.'

De citaten van Vlaams Belangers in het manifest van Breivik zijn 'op zichzelf correct weergegeven' maar worden 'tegen wil en dank' gelinkt aan terreur, betreurt Veys tot slot. (Belga/SD)

Onze partners