Ook Turkije zegt bewijs te hebben dat Assad-regime gifgasaanval pleegde

In Syrië is men begonnen met het begraven van de slachtoffers van de dodelijke gifgasaanval in de provincie Idlib. © Belga

Ook de Britse minister Boris Johnson had al gezegd dat alles wees op een aanval door het Syrische bewind. Het dodental van de gifgasaanval in de provincie Idlib is intussen opgelopen tot 86.

Turkije heeft nu ook concrete bewijzen dat er bij de aanval op het rebellenbolwerk in de Syrische provincie Idlib chemische wapens zijn gebruikt. Dat zegt de Turkse minister van Justitie die zich hiervoor baseert op de resultaten van het autopsierapport, bericht het staatspersagentschap Anadolu. Bovendien heeft het Turkse onderzoek ook aangewezen dat het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de dodelijke aanval.

Bij de aanval met gifgas op Khan Shaykhun in Idlib, in het noordwesten van het land, zijn intussen al 86 mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers waren ook dertig kinderen. Meer dan twintig mensen werden na de aanval overgebracht naar de Turkse grens, drie van hen overleden in het ziekenhuis. ‘Op basis van de autopsieën die werden uitgevoerd, is het bewezen dat er chemische wapens werden gebruikt’, zegt Turks minister Bekir Bozdag.

De Syrische president Bashar al-Assad (links) en de Russische president Vladimir Poetin.
De Syrische president Bashar al-Assad (links) en de Russische president Vladimir Poetin.© REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde gisteren al zwaar uit naar Assad, die hij een ‘moordenaar’ noemde. Verschillende Westerse mogendheden wezen ook al met een beschuldigende vinger naar het Syrische bewind. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson sprak over een ‘barbaars regime’, en zei dat ‘al het bewijsmateriaal dat ik gezien heb – en er kan er nog meer komen – suggereert dat het regime van Assad dit gedaan heeft, zich ten volle bewust van het feit dat het illegale wapens gebruikte.’ De Amerikaanse president Donald Trump noemde de aanval op burgers ‘een belediging voor de mensheid door het Assad-regime die niet kan aanvaard worden’.

Rusland, de belangrijkste Syrische bondgenoot, blijft dan weer aan de kant van Damascus staan. Volgens de Russen had de Syrische luchtmacht het gemunt op een opslagplaats van de rebellen waar ze chemische wapens opsloegen. Door het bombardement kwamen de giftige stoffen vrij, klinkt het. De woordvoerder van het Kremlin liet dan ook weten dat Rusland de militaire operaties van het Syrisch regime blijft steunen.

De Russische reactie kon op zijn beurt op weinig begrip rekenen van de VS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson waarschuwde Rusland ‘goed na te denken’ over zijn steun aan het Syrische regime. De minister, die volgende week in Moskou wordt verwacht, voegde toe dat er volgens hem ‘geen enkele twijfel over bestaat dat het regime van president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor deze gruwelijke aanval’.

Partner Content