Ook Panama opent onderzoek naar Panama Papers

05/04/16 om 05:12 - Bijgewerkt om 05:12

Het Panamese gerecht start een onderzoek naar het wereldwijde schandaal van belastingontduiking, dat onder meer in Knack wordt uitgebracht.

Ook Panama opent onderzoek naar Panama Papers

Mossack Fonseca © AFP

Dat maakte het Panamees openbaar ministerie bekend. De zaak kwam aan het licht via de zogenaamde Panama Papers, waarin politici, sport- en zakenmensen genoemd worden.

"Het doel van het onderzoek is vast te stellen of er strafbare feiten zijn gepleegd, en door wie, alsook het vaststellen van de eventuele financiële schade", aldus het openbaar ministerie. Frankrijk, Spanje en Australië openden al een onderzoek in de nasleep van de onthullingen, die gebeurden op basis van 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Mossack Fonseca zelf noemde de onthullingen "misdadig" en sprak van "een aanval" op Panama, dat er regelmatig van beschuldigd wordt een belastingparadijs te zijn. Dat laatste wordt door het land zelf tegengesproken, en de regering kondigde zondag aan om "krachtdadig" te zullen meewerken met het gerecht in het geval van een gerechtelijk onderzoek.

Het openbaar ministerie erkende dat de hoeveelheid en de complexiteit van de informatie ongezien zijn, maar zei tegelijkertijd alle beschikbare instrumenten te zullen inzetten om het onderzoek goed te kunnen voeren.

(Belga/RR)

Onze partners