Ook Letland en Estland overwegen bouw van 'muur' aan grens

28/08/15 om 07:23 - Bijgewerkt om 07:23

Letland wil zijn grens met Rusland beter beveiligen om de stijging van het aantal illegale grensarbeiders tegen te gaan.

Ook Letland en Estland overwegen bouw van 'muur' aan grens

Migranten steken de grens over tussen Hongarije en Servië. © Reuters

Een van de opties die daarbij op tafel ligt, is de bouw van een omheining langs bepaalde delen van die grens. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Rihards Kozlovskis op de Letse radio verklaard. Volgens dat plan zou er in eerste instantie ook een twaalf meter brede grensstrook met moderne veiligheidssystemen gecreëerd moeten worden langs de Russische grens. Dat moet de Letse grenswachten toelaten om sneller in te grijpen.

Vietnam

De meeste illegale migranten die via Rusland het Letse grondgebied kunnen betreden, zijn afkomstig uit Vietnam.

Eerder had ook buurland Estland bekendgemaakt plannen te hebben voor de bouw van een 2,5 meter hoog hek, dat met prikkeldraad wordt beveiligd. De krant Postimees berichtte dat de komende jaren zowat een derde van de Estse grens met Rusland op die manier moet worden afgesloten.

Hongarije

Onlangs begon ook Hongarije aan de bouw van een omheining van 4 meter hoog langs de hele grens met Servië. De regering wil zo de stroom vluchtelingen tegenhouden.

De rechts-nationalistische Hongaarse premier Viktor Orban beoogt een 175 kilometer lange en vier meter hoge muur. Het project, haast een kopie van de Israëlisch/Palestijnse of de Amerikaans/Mexicaanse muur, wordt fel op de korrel genomen door mensenrechtenorganisaties. (Belga/TE)

Onze partners