Ook Europese burgers zullen voortaan gecontroleerd worden aan buitengrenzen

20/11/15 om 16:55 - Bijgewerkt om 16:55

Nog voor het einde van dit jaar zal de Europese Commissie een voorstel indienen om de Schengengrenscode aan te passen. Een update van deze Europese wet moet de systematische controle van EU-burgers toelaten die de buitengrenzen oversteken om opnieuw de Schengenzone te betreden, zoals terugkerende Syriëstrijders.

Ook Europese burgers zullen voortaan gecontroleerd worden aan buitengrenzen

© Belga

Een striktere controle van de Europese buitengrenzen stond vrijdag bovenaan de agenda van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Brussel. In hun conclusies vragen de ministers de Commissie om systematische controles van EU-onderdanen mogelijk te maken door hun gegevens te mogen toetsen aan tal van databanken.

De Commissie werkt al langer aan een systeem van 'slimme grenzen', waarbij gebruikgemaakt wordt van geavanceerde technologie om de grenscontroles te verbeteren. Het gaat onder meer om het gebruik van biometrische gegevens. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zal het Commissievoorstel nog dit jaar worden ingediend.

'Zo wordt de systematische en verplichte controle mogelijk gemaakt aan alle buitengrenzen van alle personen die de Schengenzone binnenkomen, ook van wie van het vrij personenverkeer geniet.' Met andere woorden: anders dan nu het geval is, zullen aan de buitengrenzen voortaan ook Europese burgers systematisch worden gecontroleerd.

'Dit zal minder comfort geven aan u en aan mij, maar een check van 3 seconden zal geen kwaad kunnen', zei de Belgische minister van Justitie Koen Geens daar vrijdagochtend over.

Volgens Cazeneuve is het de bedoeling dat de persoonsgegevens door de relevante nationale en Europese databases gehaald worden, zoals de gegevensbanken van Interpol en het Schengeninformatiesysteem (SIS). In het SIS worden onder meer de personen opgenomen tegen wie een aanhoudingsmandaat loopt of die om andere redenen worden gezocht.

Cazeneuve legde ook uit dat een en ander betekent dat de bevoegde Europese diensten meer informatie zullen moeten uitwisselen. In hun conclusies nemen de ministers zich voor om dat effectief te gaan doen, vooral wanneer het (potentiële) buitenlandse strijders betreft. (Belga)

Onze partners