Ook Duitse gevangenen eisen minimumloon

27/01/15 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:32

Enkele Duitse gevangenen eisen dat ook zij het wettelijke minimumloon van 8,50 euro per uur ontvangen voor het werk dat ze verrichten. 'Dit lijkt op dwangarbeid.'

Ook Duitse gevangenen eisen minimumloon

Gevangenis © Istock

In Duitsland eisen gevangenen het wettelijke minimumloon voor het werk dat ze verrichten in de cel. Om hun eisen te versterken hebben ze een vakbond opgericht, schrijft de Duitse krant Die Welt.

Sinds het begin van het jaar geldt in Duitsland een minimumloon van 8,50 euro per uur. In de gevangenis daarentegen hebben werkende gevangenen geen recht op die som, zij ontvangen een bedrag tussen de 9 en 15 euro per dag. Tot ongenoegen van de gevangenisleiders eisen ze een hogere som en daarom hebben ze een vakbond opgericht.

'Uitgebuit'

'Gevangenen ontvangen veel te weinig', stelt de 47-jarige vakbondswoordvoerder André Schmitz. Hij zit zelf opgesloten in een cel in Willich, een Duitse gemeente nabij Düsseldorf. 'Wij worden uitgebuit. Dit lijkt meer op dwangarbeid dan op een vrijheidsstraf.'

Schmitz vindt het ongezien dat de gevangenis zijn vakbond niet ondersteunt. 'Het is dan ook een twijfelachtige vereniging', reageert gevangenisdirectrice Beate Peters in de Duitse krant. Al verbiedt ze gevangenen niet om lid te worden.

Cel kost 116 euro per dag

'De gevangenen krijgen 24 uur op 24 een zorgpakket én een cel kost 116 euro per dag. Deze kosten moeten mee in berekening worden gebracht', verklaart Peters de lage vergoeding.

Het Duitse ministerie van Justitie is de zelfde mening toegedaan. 'Een vakbond die zich inzet voor de arbeidsomstandigheden achter de muren van de gevangenis, is niet noodzakelijk. Zowel het gevangenisbestuur als Justitie kijken erop toe dat alles correct verloopt', klinkt het.

Lees meer over:

Onze partners