Ook dood zonen Khaddafi bevestigd

20/10/11 om 20:49 - Bijgewerkt om 20:49

Net zoals hun vader werden Saif al-Islam en Mouatassim gedood door de troepen van de Overgangsraad.

Na de dood van de vroegere Libische machthebber Muammar Khaddafi is in Libië ook de dood van diens zonen Saif al-Islam en Mouatassim bevestigd. De lijken van beide mannen zijn naar het ziekenhuis van Sirte overgebracht. Dat berichtte de officiële Libische televisie.

Beiden werden, net zoals hun vader, op dezelfde dag door troepen van de Overgangsraad in Sirte gedood. Saif al-Islam Khaddafi werd min of meer gezien als de opvolger van kolonel Khaddafi. Hij werd door zijn vader op het voorplan geschoven en werd aanvankelijk door het westen als een hervormer gezien, die het regime van zijn vader zou democratiseren en liberaliseren. Meteen bij het uitbreken van de revolte bleek dat een geweldige misvatting te zijn: Saif al-Islam bleef trouw zweren aan zijn vader en aan diens gewelddadige praktijken. Mouatassim was in het regime van zijn vader nationaalveiligheidsadviseur.

Khaddafi levend gevat

Kolonel Khaddafi leefde nog op het ogenblik dat hij gevat werd. Dat blijkt uit beelden die werden getoond door de Arabische nieuwszenders al-Arabiya en al-Jazeera. Uit de eerste foto's en beelden na de aankondiging dat hij was opgepakt kon niet opgemaakt worden of hij dood of levend was. De nieuwe beelden tonen hem duidelijk gewond, maar levend.

De Franse Defensieminister Gérard Longuet verklaarde dat de Franse luchtmacht de autokaravaan waarin Muammar Khaddafi en zijn entourage zich bevonden, had geïdentificeerd en "gestopt" vooraleer de militieleden van de Overgangsraad op de grond hem vatten en doodden. (Belga/SD)

Onze partners