Ook de VS dreigt met sancties tegen Oekraïne

23/01/14 om 22:26 - Bijgewerkt op 24/01/14 om 03:14

Na de EU denkt nu ook de VS aan sancties tegen Oekraïne. Washington wil daarmee reageren op het geweld dat de politie in de hoofdstad Kiev gebruikt tegen pro-Europese demonstranten.

Ook de VS dreigt met sancties tegen Oekraïne

Een pro-EU-betoger met gasmasker loopt door het zwartgeblakerde centrum van Kiev. © REUTERS

Dat meldt het Witte Huis. De spanning in het Oekraïne is het directe gevolg van het falen van de regering van president Viktor Janoekovitsj om de klachten van het volk te erkennen, vindt de Amerikaanse regering.

Confrontaties

Niet alleen de politie maakt zich schuldig aan gewelddaden, bijvoorbeeld door te schieten met rubberkogels. Een aantal demonstranten ik Kiev gaan getooid met helmen, schilden en stokken de politie te lijf. Woensdag vielen bij confrontaties tussen demonstranten en de oproerpolitie zeker vijf doden.

Dat de - overigens democratische gekozen - regering niet zou luisteren naar het volk, is maar gedeeltelijk waar. In het oostelijke deel van het land wonen veel Russischtalige Oekraïners, die tijdens de laatste presidentsverkiezingen in hoofdzaak voor de huidige president Viktor Janoekovitsj hebben gestemd. Janoekovitsj is afkomstig uit het oosten van het land, een gebied waar Rusland van oudsher grote invloed op uitoefent.

Staakt-het-vuren

Donderdag werd om het geweld van de afgelopen dagen te beteugelen een staakt-het-vuren afgekondigd tussen de strijdende partijen. Die wapenstilstand is donderdagavond verlopen.

De hevige onrust in de hoofdstad Kiev mag dan voorlopig zijn geluwd, in andere delen van het land is dat geenszins het geval. Zo werd vanmiddag in de stad Lviv, een van de grootste steden in het Westen van Oekraïne, een gebouw van de Oekraïense autoriteiten bestormd. (Belga/TV)

Onze partners