Ook Britse royals en Gordon Brown slachtoffer van News of the World

© Reuters

Journalisten van de schandaalkrant ondernamen verschillende pogingen om de voicemails van de Britse koninklijke familie en de voormalige premier Gordon Brown af te luisteren.

De schandaalkrant News of the World, waarvan zondag na een afluisterschandaal het laatste exemplaar is verschenen, heeft een politie-officier betaald die instond voor de bewaking van de Britse koninklijke familie.
Volgens de BBC wilde de zondagskrant zo aan informatie komen over de telefoons van de Britse royals. Uit e-mails blijkt dat er tot 1.000 pond werd gevraagd voor details over de leden van de koninklijke familie.

Ook de telefoons van de Britse prins William en zijn echtgenote Catherine zouden de voorbije maanden mogelijk zijn afgeluisterd, net als die van minstens 10 andere leden van de familie.

Gordon Brown

Daarnaast hebben de journalisten van News of the World ook verschillende pogingen ondernomen om de voicemails van de voormalige Britse premier Gordon Brown af te luisteren. Ze slaagden er onder meer in toegang te verkrijgen tot zijn bankgegevens, alsook tot de medische dossiers van Brown en zijn familieleden, zo meldt The Guardian.

Volgens de krant zou een privédetective een politieagent betaald hebben om informatie over Brown te lekken. Voorts zouden er bij de boekhouder van Brown belastinggegevens gehackt zijn.

Het gaat trouwens niet alleen om het opgedoekte News of The World, maar ook om The Sunday Times en The Sun, allebei onderdeel van uitgever News International.

Afluisterschandaal
Het afluisterschandaal dat News of the World uiteindelijk fataal is geworden, vindt zijn wortels in 2005. Medewerkers van de Britse prinsen Harry en William merkten toen dat voicemailberichten die ze nog niet hadden beluisterd, meteen werden opgeslagen als afgespeelde boodschappen. Een onderzoek van Scotland Yard bracht aan het licht dat ze werden afgeluisterd door News of the World. In januari 2007 werden Clive Goodman, de royaltywatcher van het blad, en privédetective Glenn Mulcaire voor deze praktijken veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk vier en zes maanden.

Daarna kwamen steeds meer zaken naar boven. Het blad bleek de praktijken ook bij vele andere mensen toe te passen. Onder andere de acteurs Hugh Grant, Jude Law, Sienna Miller, de voetballers Wayne Rooney, David Beckham, Ryan Giggs en Paul Gascoigne en de voormalige Labour-vicepremier John Prescott zouden daar het slachtoffer van zijn geworden. De krant betaalde daarvoor al miljoenen ponden aan schadeclaims.

Slachtoffers van misdaden Maar het schandaal bereikte pas zijn huidige omvang toen bleek dat het blad niet enkel politici en beroemdheden afluisterde, maar dat ook deed bij slachtoffers van misdaden. Zo raakte bekend dat het blad in 2002 ook de voicemail van het 13-jarige vermiste en vermoorde meisje Milly Dowler zou hebben gehackt. Omdat er berichten waren beluisterd en verwijderd op haar gsm, dachten de politie en de familie van het slachtoffer dat het meisje nog in leven was. Op die manier werd ook het onderzoek beïnvloed. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content